Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

În prima săptămână a Postului Mare, de luni, 27 februarie, până joi, 1 martie, în toate bisericile se oficiază slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, unită cu Pavecernița Mare.

La Catedrala patriarhală din București, rânduiala Canonului cel Mare va începe în fiecare din cele patru zile de la ora 16:00. Astăzi, la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul va fi prezent Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum ne informează Ziarul Lumina. De altfel, în fiecare dintre celelalte zile, la Catedrala patriarhală din București va sluji câte un arhiereu. Mâine, credincioșii care vor dori să participe la Canonul cel Mare pe Dealul Patriarhiei se vor bucura de binecuvântarea Preasfințitului Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, miercuri de cea a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar joi, de cea a Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Întreaga săptămână este consacrată pocăinței și pregătirii pentru cinstitul praznic al Învierii Domnului, astfel încât și rânduiala liturgică este una deosebită. Aseară, în cadrul Vecerniei Mari, a avut loc rânduiala ‘iertării’, o slujbă cu totul aparte, la finalul căreia cei prezenți își cer iertare unii de la alții, arătându-se prin aceasta importanța viețuirii în pace cu semenii noștri, mai ales acum, la începutul Păresimilor. ‘Dimineața, în fiecare zi a acestei săptămâni, începând de la ora 7:00, la Catedrala patriarhală vor fi săvârșite cele Șapte Laude: Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obednița și Vecernia. În zilele de miercuri și vineri dimineață, în continuarea rânduielii pe care am amintit-o și în celelalte zile, vom face și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Sâmbătă, zi cunoscută în popor ca Sâmbăta Sfântului Teodor, vor fi oficiate Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și pomenirea morților, iar apoi, în prima duminică a Postului Mare, când sărbătorim Duminica Ortodoxiei, se va săvârși, după rânduială, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare’, ne-a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto: Arhivă 2011

Comentarii Facebook


Știri recente