Slujba Canonului Mare la Seminarul Teologic din Craiova

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost prezent marți, 8 martie, în paraclisul Seminarului Teologic din Craiova, cu ocazia săvârșirii slujbei Canonului Mare. La final, Mitropolitul Olteniei a ținut un cuvânt de învățătură, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Profesorii și elevii Seminarului Teologic ‘Sfântul Grigorie Teologul’ din Craiova au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe IPS Părinte Irineu, în prima săptămână din post, cu ocazia săvârșirii Canonului Mare. Slujba a avut loc în paraclisul școlii și a fost săvârșită de părinții profesori.

„Sfintele slujbe poartă sufletul spre Înviere”

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Mitropolit le-a tâlcuit tinerilor seminariști înțelesurile duhovnicești care se pot desprinde din sfintele slujbe ce se săvârșesc în această perioadă: ‘Aceste clipe sfinte pe care le trăim cu toții în Biserică, în perioada Postului Mare, sunt strâns legate de pregătirea noastră pentru Înviere. Ele îmbracă un caracter comemorativ și ne aduc aminte de Patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de Jertfa Sa pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, precum și de momentele care s-au derulat de la crearea lumii și până la Dumnezeiasca Răstignire. Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne pune înainte o adevărată istorie a pocăinței. Din rândul personajelor biblice, vechi și nou-testamentare, se distinge imaginea strămoșului Adam, cel ce a suferit rana păcatului din cauza aplecării spre lucrurile materiale. El a nesocotit postul, prima poruncă ce i-a fost dată, ajungând să prețuiască mai mult creația decât pe Creator. În acest sens, Sfânta Scriptură ne spune că, ispitită de diavol, ‘femeia a socotit că rodul pomului este bun de mâncat și plăcut ochilor la vedere și vrednic de dorit, pentru că dă știință, a luat din el și a mâncat și a dat bărbatului său și a mâncat și el’ (Facere 3, 6). Așadar, păcatul neascultării a înrădăcinat în ființa întregului neam omenesc cel mai mare rău, moartea. Depărtarea de Dumnezeu devenise atât de mare, încât Însuși Fiul a trebuit să Se întrupeze și să Se jertfească pentru a-l restaura și ridica pe om. Mântuitorul Hristos a îmbrăcat firea omenească pentru că era nevoie să fie transformată și vindecată din interior. Prin urmare, toate slujbele care se săvârșesc în perioada Postului Mare vin să ne întărească în credință și să ne ajute în urcarea treptelor care poartă sufletul spre Dumnezeiasca Înviere’. La final, IPS Irineu le-a citit elevilor seminariști ‘Rugăciunea arhierească pentru iertarea tuturor păcatelor, a tot jurământul și blestemul’.

De săptămâna viitoare, seminariștii craioveni vor participa, pe toată perioada Postului Mare, la mai multe întâlniri duhovnicești. Sunt invitați că conferențieze IPS Irineu, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente