Slujba Canonului cel Mare la Biserica Sfântul Spiridon Nou

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal a oficiat în prima zi a Postului Mare, pe 27 februarie 2012, Slujba Canonului cel Mare la Biserica Sfântul Spiridon Nou-Paraclis Patriarhal din București.

Preasfinția Sa a ținut și un frumos cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți în această seară prin care a subliniat importanța Canonului cel Mare în Biserica noastră. De asemenea, Preasfinția Sa a menționat și faptul că perioada Postului Mare ne îndeamnă spre pocăință pentru iertarea greșelilor noastre de către Bunul Dumnezeu.

În a doua zi a Postului Paștilor Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul va oficia Slujba Canonului cel Mare la Mănăstirea Antim din București.

În Canonul cel Mare se poate observa direct îmbinarea dintre Vechiul și Noul Testament, o urcare și o revenire permanentă la început. Prin unirea în Canonul cel Mare a troparelor vetero și neo-testamentare, Andrei Criteanul arată că Vechiul Testament nu se împlinește decât în Noul Testament și, prin urmare, omul se întregește în Adam cel nou, Mântuitorul Iisus Hristos. Puntea de legătură reprezintă profeții, prezentați adesea ca fiind cei care au trezit din nou conștiința venirii unui Răscumpărător și au încercat adesea întoarcerea poporului ales. Din simpla observare a izvoarelor folosite la elaborarea Canonului vom observa cu cât rafinament a unit Sfântul Andrei Criteanul teologia vetero-testamentară de cea neo-testamentară.

Comentarii Facebook


Știri recente