Slujbă arhierească și sfințire de paraclis la Parohia Pietrărie – Bârnova

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit, sâmbătă, 3 noiembrie 2012, demisolul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Parohia Pietrărie – Bârnova, ce va fi folosit ca paraclis până la terminarea bisericii aflate în construcție, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. La sfârșitul Sfintei Liturghii arhierești, pr. paroh Ciprian George Bamboi a fost hirotesit iconom.

Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, IPS Teofan s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Pietrărie – Bârnova, Protopopiatul Iași 3, unde, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3, a sfințit demisolul bisericii aflate în construcție. Slujba de sfințire a paraclisului, prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie credincioșii parohiei, cât și autorități locale și centrale. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri din Asociația Tineretul Ortodox Român.

După citirea Sfintei Evanghelii de la Sfântul Evanghelist Luca cap. 7, versetele 1-10, în care s-a relatat vindecarea slugii sutașului din Capernaum, IPS Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat, pornind de la episodul biblic, ce calități îi sunt necesare omului pentru a fi bineplăcut lui Dumnezeu: „Un chip care ne poate inspira pe noi, cei de astăzi, este cel al sutașului din Capernaum prezentat în Evanghelie, de la care aflăm că primul lucru care este cerut pentru ca omul să se îmbrace în Dumnezeu și să se dezbrace de rău este acela de a-și iubi semenul indiferent de neamul de care aparține, și de este posibil, să-l ajute. Un alt lucru pe care îl sesizăm în Evanghelia ce s-a citit este că militarul se roagă și face anumite sacrificii pentru însănătoșirea cuiva care nu face parte din familie, ci este un simplu subaltern. În același timp, faptul că sutașul se consideră nevrednic de a-i fi gazdă Mântuitorului arată smerenia acestuia și conștiința păcatelor proprii, iar faptul că el crede că un simplu cuvânt de-al Mântuitorului îi poate vindeca sluga arată o credință de nezdruncinat, pe care Însuși Fiul lui Dumnezeu o laudă și o dă ca exemplu”.

La finalul slujbei, după alocuțiunile rostite de pr. protopop Mihail Roșu și de pr. paroh Ciprian George Bamboi, a urmat hirotesia în iconom a parohului bisericii din Pietrărie și o agapă creștinească.

Piatra de temelie a bisericii din Pietrărie a fost pusă în anul 2009 de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar lucrările au început un an mai târziu. Până în acest moment a fost turnată fundația în întregime, astfel că s-a organizat un demisol, unde se vor oficia sfintele slujbe până la terminarea bisericii mari. Sfântul lăcaș va fi ridicat în stil ștefanian, cu o singură turlă.

Comentarii Facebook


Știri recente