Slujbă arhierească și Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului în parohia Brezoi II, județul Vâlcea

Credincioșii de pe pitoreasca Vale a Lotrului, din localitatea vâlceană Brezoi, au primit astăzi, 21 noiembrie, în ziua prăznuirii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, vizita Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Evenimentul a fost marcat de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în sobor de preoți și diaconi și de prezența Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Ostrov, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către părinții slujitori Daniel Preoteasa și Vasile Chima, de la Mănăstirea Ostrov, orașul Călimănești, județul Vâlcea, Icoana Maicii Domnului a fost așezată spre închinare în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din parohia Brezoi II, județul Vâlcea.

Astfel în zilele de 20 și 21 noiembrie, sute de pelerini din localitățile Brezoi, Mălaia, Voineasa, Câineni și împrejurimi, doritori de trăire spirituală sfântă, au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Sfânta Icoană a Maicii Domnului și de a primi binecuvântare în urma rugăciunilor săvârșite în sfânta biserică pe parcursul celor două zile.

Programul liturgic al sărbătorii a început sâmbătă, 19 noiembrie, de la orele 9,30, când în biserica parohială și apoi la mormântul lui Carol Novac, fondatorul Fabricii de cherestea din Brezoi, a avut loc o slujbă de pomenire a ctitorilor celor două locașuri de închinare din Parohia Brezoi. Apoi de la 11.00, la sediul primăriei Brezoi, s-a desfășurat vernisajul expoziției de icoane pe sticlă al doamnei Mihaela Profiriu Mateescu, urmată de un program de cântec și poezie religioasă, susținut de către elevii Liceului Teoretic Brezoi.

Duminică, 20 noiembrie, după Sfânta Liturghie, de la orele 16,00, în biserica parohială a avut loc primirea sfintei icoane a Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Schitul Ostrov, apoi oficierea Acatistului Maicii Domnului, slujba Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea solemnă cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pe traseul: Biserică – str. Eroilor – Monumentul eroilor – Spitalul orășenesc – centrul orașului – str. Lotrului – Biserică.

Astăzi, 21 noiembrie, de la orele 9,30, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită și din apostol, și i-a felicitat pe părinții slujitori Daniel Preoteasa și Vasile Chima împreună cu consiliul, comitetul și adunarea parohială pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în cadrul parohiei.

După Sfinta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian a citit rugăciunea pentru dezlegarea păcatelor tuturor credincioșilor prezenți în sfânta biserică la acest ceas de sărbătoare.

La final, un grup de elevi ai Liceului Teoretic Brezoi sub îndrumarea doamnei institutor Elena Buttolo, au susținut un program de cântece și poezii religioase dedicat praznicului Maicii Domnului.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Scurt istoric

Biserica de lemn, cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, servește ca biserică parohială până în 1896, când este construită alături una nouă, din zid. Biserica parohială actuală se află situată în centrul Brezoiului „pe Pod”, pe strada Panduri, cu același hram ca și cea din lemn, fiind construită din temelie, în formă dreptunghiulară – corabie, din zid de piatră, beton și cărămidă, iar turla din beton armat, acoperită cu tablă galvanizată, între anii 1888-1896 de către „moșnenii brezoieni” (Carol Novac, Oprea Niculescu, Ion Bardașu ș.a.), prin stăruința preotului Florea Marinescu, în timpul P.S. Episcop al Noului Severin Ghenadie Enăceanu.

În ianuarie 1933, Nicolae Borchină, fost mare comerciant în Brezoi, lasă, prin testament, jumătate din averea sa bisericii, care includea, pe lângă alte bunuri, și o casă în centrul orașului, devenită casă parohială.

Locașul de cult s-a restaurat în întregime între anii 1933-1938 (i s-a redus una dintre turle, s-a adăugat tinda și s-a pictat din nou, în ulei, în stil tătărăscian, de pictorii Iliescu și Pantzel), de aceiași moșneni, la stăruința preotului Nicolae Ionescu în timpul arhipăstoriei Î.P.S. Mitropolit al Olteniei Miron Criveanu, fiind sfințită în 1938.

În decursul anilor, datorită umidității terenului, o parte din tencuială a căzut (pe o înălțime de aproximativ 2 m) iar pictura s-a deteriorat, fiind afumată și întunecată. De aceea, în anul 1967, la stăruința preotului Virgil Popescu și cu cheltuiala enoriașilor, s-a dat tencuiala jos pe toată lungimea zidurilor interioare, precum și din tindă, s-a tencuit din nou, s-a făcut o pictură în frescă pe această porțiune și s-a restaurat toată pictura din biserică de către pictorul Ion Diaconu și cu ajutorul prof. Gh. Surdu; totodată, s-a reparat și acoperișul bisericii, înlocuindu-se tabla ruginită, fiind apoi vopsită cu minium de plumb și de aluminiu; succesorul său, preotul Dumitru Marinescu reface clopotnița.

În anul 1995-1996 s-a restaurat pictura acestei biserici la stăruința preotului Popa Gheorghe, de către enoriașii bisericii și cu ajutorul domnilor Constantin Roibu și Vasile Măndică, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului și îndrumarea Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Râmnicului. Între anii 1997-1998 a fost renovat și exteriorul bisericii, adăugându-se și medalioane de sfinți pe partea superioară. Tot în timpul păatoririi preotului Popa Gheorghe s-a vopsit tabla bisericii, s-a betonat aleea de la intrare și au fost înlocuite porțile, s-au construit diferite anexe (magazie de lemne, bucătărie și toaletă), s-au realizat diferite îmbunătățiri în locașul de cult (lambriuri în altar, mochetă în biseică, centrală termică și geamuri termopane) și s-a renovat casa parohială.

Din martie 2010, odată cu venirea a noilor preoți (Pr. Dr. Preoteasa Daniel – preot paroh și Pr. Chima Vasile Marian – preot II) s-a constriut un lumânărar în curtea bisericii, pentru a se feri pictura din tindă de degradare, s-au revopsit ușile și partea inferioară din interiorul bisericii (brâul), s-au realizat diferite reparații în interiorul bisericii și la sistemul de iluminat, s-a adăugat o nouă ușă de termopan în partea mediană a naosului, s-au început demersurile de lărgire a cimitirului și de construire a unui prăznicar; menționăm că toate activitățile au fost susținute în mod călduros și prompt de către conducerea Primăriei Orașului Brezoi.

Comentarii Facebook


Știri recente