Slujbă arhierească pentru comunitatea ucraineană din Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat duminică, 10 aprilie, Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul sucevean Zamca, informează ‘Ziarul Lumina’ Ediția de Moldova. Cu acest prilej, părintele misionar Mihai Măghiar a primit rangul de iconom stavrofor.

Comunitatea ucraineană din Suceava a avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, acum două zile, pe Înaltpreasfințitul Pimen. Ierarhul locului a fost întâmpinat de credincioșii comunității ucrainene din Suceava, care participă în acest sfânt lăcaș la sfintele slujbe, dar și de copii îmbrăcați în portul specific. Părintele Ilie Albiciuc, protopop ortodox ucrainean de Lugoj, a rostit cu acest prilej predica din Duminica a V-a din Post. La final, Înalt Preasfințitul Pimen a arătat importanța slujirii Sfintei Liturghii în duminica închinată Cuvioasei Maicii noastre Maria Egipteanca. La slujbă a mai participat consulul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbytskyi, dar și autorități locale. După cum a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oferit rangul de iconom stavrofor părintelui Mihai Măghiar, misionar la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, ‘ca semn de apreciere a activității deosebit de rodnice sub aspect misionar-gospodăresc’.

Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Suceava a fost ridicată în urmă cu trei ani, cu binecuvântarea și sprijinul Înalt Preasfințitului Pimen. Dotarea cu obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe a fost realizată de comunitatea ucraineană. Lăcașul de închinăciune aparține unităților de cult din cadrul Protopopiatului Suceava 1, comunitatea ucraineană suceveană supunându-se pe linie canonică Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. ‘Părintele paroh Mihai Măghiar dorește să creeze comunității ucrainene din Suceava conștiința apartenenței la această biserică. Astfel a realizat o școală de duminică în cadrul căreia se derulează și programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’. În perioada sărbătorilor de iarnă au fost organizate concerte de colinde atât în limba română, cât și în cea ucraineană’, a declarat pr. protopop Vasile Irimia.

Comentarii Facebook


Știri recente