Slujbă arhierească pe Valea Vodiței

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 17 ianuarie 2012, pe Sfântul Antonie cel Mare, cel mai popular ascet al Ortodoxiei și părintele vieții monahale.

În Mehedinți, singura vatră călugărească ce îl are ca ocrotitor pe „părintele monahilor” este Mănăstirea Vodița, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și totodată primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom după regulile stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

După cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, astăzi, credincioșii din municipiul Drobeta Turnu Severin, din orașul Orșova și din alte părți ale județului s-au deplasat spre chinovia reîntemeiată în veacul al XIV-lea de Sf. Nicodim de la Tismana, spre a aduce prinos de rugăciune și a se bucura de binecuvântări arhierești din partea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor alături de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.

După slujbă, Preasfințitul Părinte Nicodim a vorbit despre personalitatea Sf. Nicodim și a Sf. Antonie cel Mare, primul reorganizând viața monahală de pe meleagurile mehedințene, la o mie de ani după ce ascetul din pustia Egiptului punea bazele vieții de obște. Cei doi sfinți sunt ocrotitorii Mănăstirii Vodița, ctitorită chiar de Sf. Nicodim, după ce a trecut Dunărea în chip minunat pe mantia sa. Preasfinția Sa a vorbit și despre implicarea voievozilor din veacul al XIV-lea în reconctrucția mănăstirii Vodița, arătând cât de interconectate erau viața civilă și cea religioasă. În încheiere, Episcopul severinean a binecuvântat pelerinii și închinătorii, rugând pe Dumnezeu să le ajute în sporirea rugăciunii și în toată fapta bună.

Comentarii Facebook


Știri recente