Slujbă arhierească la Tulcea

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit o slujbă de Te – Deum astăzi, 14 noiembrie, la Monumentul Independenței din Tulcea cu prilejul comemorării a 133 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă (1878), după cum ne informează Alexandru Chituță. La manifestările dedicate au participat autoritățile centrale și locale.

După ce domnitorul Țării Românești, Mircea cel Batran, a stăpânit Dobrogea în perioada 1388-1420, în timpul Războiului de Independență, în decembrie 1877, dobrogenii, aflați sub stăpânire otomană, au cerut printr-o petiție scrisă unirea Dobrogei cu România.

După doua luni, prin Tratatul ruso-turc de la San Stefano, Imperiul Otoman ceda Dobrogea Rusiei, Congresul de pace de la Berlin, din luna iulie a aceluiași an, recunoscând independența României în a cărei componență intrau Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea. Unirea Dobrogei cu Țara a fost dorința guvernului și populației românești în aceași măsură și nu o situație impusă de ruși, pe care oamenii politici români ar fi încercat să o evite.

Pe data de 14 noiembrie 1878, a fost dată Proclamația Domnitorului României către dobrogeni, la Tulcea, capitala de regiune la acea vreme, poposind pentru prima oară, după mai mult de 400 de ani de stăpânire otomană, trupe românești.

În această săptămână se vor organiza la Seminarul Teologic Ortodox din Tulcea o sesiune de comunicări legate de aceste eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente