Slujbă arhierească la Schitul Jgheaburi

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, a „Vindecării Orbului din Ierihon”, la 2 decembrie 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Schitul Jgheaburi, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, potrivit arhiram.ro.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat sensurile duhovnicești desprinse din minunea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a mulțumit Maicii Starețe Antonia și soborului de maici a Schitului Jgheaburi pentru păstrarea rânduielii monahale și, totodată, a transmis binecuvântările arhierești ale Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

La Sfânta Liturghie au slujit părintele duhovnic al mănăstirii și ieromonahi de la Mănăstirea Cozia.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a împărtășit câteva cuvinte despre prezența Sa la Schitul Jgheaburi: „Suntem la Schitul Jgheaburi, un schit care datează ca așezare monahală încă din secolul al-XIV-lea, deci, cu o tradiție bogată monahală și un patrimoniu spiritual-cultural deosebit. La început acest schit a fost de monahi, până în anul 1959 când a fost transformat în schit de maici. Eparhia Râmnicului se bucură de existența multor mănăstiri și schituri vechi, istorice, însă fiecare schit, fiecare mănăstire are bogăția ei, are istoria și sfinții ei, iar aici la Jgheaburi sunt prin mila lui Dumnezeu înaintași, monahii și monahii, care s-au rugat, s-au nevoit și au devenit prietenii lui Dumnezeu. Astăzi am poposit aici pentru a săvârși Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, slujbă săvârșită de către Noi pentru prima dată în acest așezământ monahal. Ne bucurăm, de asemenea, că vatra aceasta monahală este rodnică și maicile care viețuiesc aici, păstorite de Maica Stareță Monahia Antonia, păstrează dreapta credință, încarcă de daruri duhovnicești această regiune și continuă tradiția monahală din acest schit. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să rânduiască cele de folos maicilor care se ostenesc aici, pentru a avea puterea de a sluji Biserica în continuare, de a avea grijă de schit, de sufletele lor și să se roage pentru cei din lume, ca lumea să fie mai bună, ca oamenii să se împărtășească din harul lui Dumnezeu și românii să înțeleagă mai bine lucrarea lui Dumnezeu în lume și rostul Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Schitul Jgheaburi, așezat în um­bra unei văi adânci și strâmte, mărginită de râpi înalte și re­pezi, împădurite și alunecoase, rămâne mărturie a existenței sihaștrilor în această zonă încă din timpul lui Radu Negru, în anul 1310.

Așezământul monahal se află în comuna Stoenești, județul Vâlcea, pe drumul de acces DC 160, Râmnicu Vâlcea – Păușești Măglași – Neghinești – Suseni.

Actuala biserică a schitului datează din 1827, fiind ridicată de preoții din Cheia și Cacova cu aju­torul localnicilor, pe locul ctitoriei lui Matei Basarab din 1640.

Pomelnicul, redat în zidul proscomidiarului, începe cu „leat 1300”. Totuși, primul nume este acela al lui Radu Negru, urmat de un Mihai, de Dan și de Mircea. Cert este că, în momentul în care a trecut pe aici, Sfântul Nicodim a găsit un sihastru, continuator al tradiției pustnicești de lângă izvorul cu apă sulfuroasă.

Între anii 2005-2006, cu aju­torul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscop al Râmnicului, au fost executate lucrări de restaurare a bisericii și a picturii. Fiind un loc cerce­tat de către pelerini, atât pentru liniștea ținutului dar mai ales pentru atmosfera duhovnicească întreținută de către viețuitoriiacestui așezământ, putem afirma că cei care sosesc pe aceste melea­guri se pot bucura de ocrotirea și mijlocirea sfinților cărora înalță rugăciuni tot sufletul necăjit și în­tristat.

Comentarii Facebook


Știri recente