Slujbă arhierească la Roman în cinstea Sfinților Varlaam și Ioan de la Râșca și Secu

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat joi, 30 august 2012, Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Roman, județul Neamț. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a evocat personalitatea Sfinților Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, pomeniți ieri în calendarul Bisericii noastre.

Mărturisitori ai credinței, personalități care au marcat prin viața și activitatea lor veacul al XVII-lea și cele care au urmat, Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, au fost serbați în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala episcopală din Roman. Slujba a fost săvârșită de PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a reliefat contribuția pe care au avut-o în viața Bisericii Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Sfântul Cuvios Ioan, de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului.

‘Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a mai amintit de rolul pe care cei doi sfinți l-au avut în cultura românească. PS Ioachim Băcăuanul a menționat că Sfântul Varlaam, în perioada cât a activat ca ierarh al Eparhiei Romanului, a lăsat culturii române Psaltirea în versuri. Preasfinția Sa l-a evocat și pe Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, ‘ucenic prea ales al Sfinților Mitropoliți Varlaam și Dosoftei ai Moldovei’ și ‘ierarh sfânt și minunat, episcop al Hușilor și Arhiepiscop al Romanului’, după cum spune Troparul sfântului’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost adus de la Catedrala mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, un veșmânt care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. ‘Veșmântul a fost întâmpinat la Catedrala episcopală din Roman de PS Ioachim Băcăuanul, care a citit apoi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Veșmântul Ocrotitoarei Moldovei va rămâne la Catedrala arhiepiscopală din Roman, spre închinarea credincioșilor, până pe data de 6 octombrie. După această dată, veșmântul Sfintei Parascheva va ajunge în parohia Blăgești din Protopopiatul Buhuși, județul Bacău, unde se află o biserică închinată Ocrotitoarei Moldovei’, a adăugat pr. Constantin Gherasim.

Comentarii Facebook


Știri recente