Slujbă arhierească la Parohia Sf. Nicolae – Clocociov din Mun. Slatina

Marți 27 decembrie, când Biserica noastră l-a sărbătorit pe „Sf. Arhidiacon Ștefan”, întâiul mucenic, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Nicolae – Clocociov” din Mun. Slatina, potrivit episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a istorisit viața Sf. Mucenic Ștefan, așa cum este ea relatată în Sfânta Scriptură și a menționat că „Sf. Arhidiacon Ștefan este întâiul Mucenic care și-a dat viața pentru învățătura creștină. Acesta a fost răspunsul său la întrebarea Sf. Prooroc David din Psalmi care zice: « Ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie? » Iată, deci, ce răspuns și-a dat Sf. Ștefan la această întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu obsesie și noi, fiecare: noi ce vom răsplăti Domnului pentru toate bunătățile pe care ni le dă nouă? Pentru toate darurile pe care le revarsă asupra noastră, noi ce răsplată sau ce cuvânt de mulțumire vom adresa lui Dumnezeu? Sf. Ștefan a înțeles să-și dea viața, să-și verse sângele pentru Hristosul pe care-L iubea atât de mult. Ei bine, noi nu mai suntem chemați astăzi să ne mărturisim credința noastră sub sabie, să ni se verse sângele și să fim omorâți pentru Hristos, dar în Sfânta Liturghie, prin fiecare ectenie, ni se atrage atenția că suntem datori ca « pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Nu prin vărsare de sânge, ci prin această recunoștință, prețuire și mulțumire pe care trebuie să o aducem neîncetat lui Dumnezeu pentru toate darurile care le revarsă asupra noastră. Să luăm exemplu de la Sf. Ștefan și să ne dăm viața pentru Dumnezeu. Cum? Nu pierzându-ne-o, ci încredințându-I-o Lui, slujindu-I Lui și iubindu-L pe El, dar iubind și pe aproapele nostru după modelul Sf. Ștefan care s-a rugat pentru cei ce aruncau cu pietre asupra lui.”

La final, corala „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Episcopiei, condusa de Pr. Claudiu Popa, care este totodată și parohul bisericii, a susținut un concert de colinde.

Comentarii Facebook


Știri recente