Slujbă Arhierească la Parohia Câineni II, Protoieria Râmnicu Vâlcea

În Duminica a XX-a după Rusalii, astăzi, 9 octombrie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Câineni II, Protoieria Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul le-a vorbit celor prezenți despre înțelesurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică: „Am săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Câineni Mici, într-o altă biserică foarte frumoasă ce datează de la începutul secolului al 19-lea, din anul 1807-1808, cu o pictură în stil bizantin care este restaurată parțial și biserica ne primește cu multă căldură să slujim în ea așa cum îi primește pe toți credincioșii care cinstesc pe Dumnezeu și pe sfinții Lui. Este o binecuvântare și o bucurie pentru că preoții și credincioșii din această zonă slăvesc Sfânta Treime și iubesc Biserica Mântuitorului Hristos …”, a spus Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele Nicolae Laurențiu Ceaușu pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în cadrul parohiei.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

La acest eveniment au mai participat Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, reprezentanți ai autorităților locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Scurt Istoric

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” din Câineni, datează din anul 1807, iar pictura murală din anul 1808. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice de categorie A valorică, cu pictură exterioară. Din anul 1998 sau început lucrări de restaurare a picturii interioare. Din anul 2009 s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare atât a acoperișului cât și a picturii din Naos și Sf Altar. Pictura a fost restaurată cu sprijinul M.C.C. prin Oficiul Național al Monumentelor Istorice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…