Slujbă Arhierească la Mănăstirea Topolnița

Sâmbătă, 17 decembrie 2011, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Prooroc Daniel și a Sfinților trei Tineri: Anania, Azaria și Misail, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Topolnița, după cum informează episcopiaseverinului.ro.

Mănăstirea Topolnița datează încă din secolul al XVI-lea. Pe locul unei biserici zidite de Sfântul Nicodim de la Mănăstirea Tismana, la sfârșitul secolului al XIV-lea, boierii Craiovești vor înălța, în secolul al XVI-lea, o altă biserică.

Biserica actuală a Mănăstirii Topolnița este ctitoria boierului Lupu Buliga, din 1646. Biserica a fost pictată in 1673, în stil bizantin, de zugravii Grigore Grecul și Dima Romanul. Fresca originară se păstrează și astăzi. Remarcabilă este tema ‘Judecata de Apoi’, pictată în fațada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

Mănăstirea poartă hramurile: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Împărați Constantin și Elena. Al doilea hram al mănăstirii se prăznuiește începând din anul 1993, de când a fost sfințită biserica de lemn a sfântului așezământ monahal.

Biserica a fost construită inițial în satul Spineni, comuna Bălești, județul Gorj în anul 1832, iar apoi a fost strămutată și asamblată după 160 de ani, între 1992-1993, ca Paraclis la mânăstirea Topolnița. Odată cu strămutarea la mânăstirea Topolnița biserica de lemn a fost închinată în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Stareț la mănăstirea Topolnița este Pr. Arhim. Pavel Nicolăescu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…