Slujbă arhierească la Mănăstirea Pătrunsa

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat astăzi, 8 august 2011, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pătrunsa din comuna Bărbătești, județul Vâlcea.

Sărbătoarea a început cu slujba Acatistului „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan” și a continuat cu Sfânta Liturghie.

După cum ne informează pr. arhidiacon Ioan Liviu Găman, la sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică, sfătuindu-i pe credincioșii prezenți să trăiască în ascultare, smerenie și curățenie sufletească, să înalțe rugăciuni Domnul Hristos cel înviat pentru mântuirea sufletelor lor.

Mănăstirea Pătrunsa

Mănăstirea este situată în comuna Bărbătești, județul Vâlcea, la 7 km depărtare de sat și are primul hram de la numele mamei episcopului Climent.

Biserica veche cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construit în 1740 de către Episcopul Climent al Râmnicului în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turcești, adăpostindu-se la poalele muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa.

Schitul este distrus în urma căderii unei stânci, fiind refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru și postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmași ai episcopului Climent.

În anul 1895, schitul a fost iarăși părăsit și lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viață între anii 1934-1935 și resfințit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala construcție datează din sec. XIX iar pictura în stil Brâncovenesc cu influențe populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrării la pridvorul exterior).

Între anii 2002-2006 s-a ridicat o nouă biserică cu hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, fiind sfințită la 20 august 2006 de către IPS Teofan, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. În Mănăstire viețuiesc peste 40 de monahi, în frunte cu protosinghelul Varsanufie Gherghel.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…