Slujbă arhierească la Mănăstirea Halmyris

Sfânta Mănăstire Halmyris din Episcopia Tulcii și-a serbat pe 8 iulie 2012 hramul – Sfinții Mucenici Epictet și Astion, sfinți ale căror moaște sunt puse spre închinare în demisolul impunătoarei biserici aflate în construcție. Un sobor preoți și diaconi în frunte cu I.P.S. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, I.P.S. Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, P.S. Emilian Lovișteanul, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Întâistătătorul Eparhiei Tulcii – Preasfințitul Părinte Visarion a săvârșit slujba Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată în incinta mănăstirii, după cum ne-a precizat Alexandru Chituță.

Peste 1500 de creștini din Dobrogea cât și din toată țara au venit pentru a se închina moaștelor Sfinților Epictet și Astion, vindecătoare și tămăduitoare de boli trupești și sufletești.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor P.S. Emilian Lovișteanul a menționat faptul că descoperirea moaștelor pe teritoriul României sunt o binecuvântare data de Dumnezeu asupra țării și a poporului nostru.

La sfârșitul Sfintei Liturghii clerul cât și toți credincioșii au luat parte la agapa frățească oferită de P.Cuv. Pr. Iov starețul sfintei mănăstiri.

Sfântul Epictet preotul și tânărul Astion au fost martirizați pe teritoriul Dobrogei de nord în data de 8 iulie a anului 290, fiind astfel cei mai vechi sfinți cunoscuți ca martiri pe teritoriul țării noastre.

Anul acesta sărbătoarea din Episcopia Tulcii împlinește 11 ani de la descoperirea sfintelor moaște, în urmă săpăturilor arheologice antice în anul 2001 la antica cetate Halmyris aflată pe brațul Dunării – Sfântu Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente