Slujbă arhierească la Mănăstirea Corlățeni din județul Suceava

Sfântul Ioan Iacob a fost sărbătorit ieri în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. IPS Pimen a slujit la Mănăstirea Corlățeni, în prezența a sute de credincioși, informează „Ziarul Lumina”. Hram a fost ieri și la Seminarul Teologic Ortodox din Dorohoi. Aici a fost adusă racla în care se află părticele din moaștele a 14 sfinți ai Bisericii noastre. În cadrul sărbătorii Bisericii ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași a fost vernisată o expoziție de icoane.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ – Corlățeni – Pojorâta din județul Suceava. La hramul Mănăstirii Corlățeni au participat peste 800 de credincioși, care au ascultat cuvântul de folos duhovnicesc al Înalt Preasfințitului Pimen. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul ‘Eustatie Protopsaltul’ al Mănăstirii Putna, dirijat de monahul Isaia Bogdan. ‘Momentul hramului este înălțător prin trăirea duhovnicească. Fiecare simte această bucurie duhovnicească după cum trăiește. Pe parcursul anului, credincioșii vin neîntrerupt spre mănăstirea noastră. La serbarea acestui hram au venit foarte mulți pelerini ca să mulțumească lui Dumnezeu și Sfântului Ioan Iacob pentru toate binefacerile primite’, a declarat protos. Varlaam Barsa, starețul Schitului ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ Corlățeni – Pojorâta.

‘Ne bucurăm că Sfântul Ioan Iacob a avut prietenii săi în rugăciune’

Sute de credincioși din Dorohoi au participat ieri la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Iacob’ din Dorohoi. Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul seminarului. Cu acest prilej, au fost aduse din Arhiepiscopia Tomisului racla în care se află 14 fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox din Dorohoi și de câțiva studenți ai Conservatorului din Iași. ‘Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhim. Maxim Vlad de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Toți invitații au mers după Sfânta Liturghie într-un pelerinaj la casa Sfântului Ioan Iacob din Crăiniceni și la Mănăstirea Gorovei. Ne bucurăm că Sfântul Ioan Iacob a avut prietenii săi în rugăciune. De asemenea, noi ne-am bucurat că am avut prietenii seminarului în rugăciune și în comuniune. Credincioșii prezenți în număr foarte mare s-au bucurat că sfinții au venit la Dorohoi, rugându-se pentru darul de ploaie necesar pământului, dar și pentru dobândirea harului Duhului Sfânt care să ne lumineze inimile’, a mărturisit pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Iacob’ din Dorohoi.

Vernisaj de icoane la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ – Nicolina

Biserica cu hramurile ‘Sf. Vasile cel Mare’ și ‘Sf. Ioan Iacob Hozevitul’ din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, și-a serbat ieri hramul de vară. Sâmbătă seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de preoți, în prezența a numeroși ieșeni. Predica de la final a fost rostită de pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele paroh Lucian Golinschi a mulțumit apoi preoților și credincioșilor pentru că s-au rugat împreună la sărbătorirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Gândul de recunoștință al părintelui paroh s-a îndreptat și către prof. Mircea Romașcan, care a coordonat din toamna anului trecut până la sfârșitul lunii iulie atelierul de pictură de icoane pe lemn.

Lucrările copiilor au fost vernisate cu acest prilej de părintele paroh Lucian Golinschi. ‘În fiecare sâmbătă, în jur de 20 de copii și tineri din parohia noastră au venit la cercul de pictură. Ei s-au bucurat împreună, pictând chipurile sfinților și petrecând un timp frumos în biserică. Cei mai mari dintre cursanți au finalizat lucrările lor sau urmează să le termine în perioada următoare’, a spus pr. paroh Lucian Golinschi, care a amintit că o parte din icoanele expuse vor rămâne în Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’. Cercul de pictură va continua din luna octombrie a acestui an. Ieri-dimineață, programul liturgic dedicat hramului sfântului lăcaș a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori. La finalul programului liturgic a fost citită o rugăciune de binecuvântare a noului pangar al parohiei ‘Sfântul Vasile cel Mare’.

‘Binecuvântarea de a se zidi o biserică închinată Sfântului Ioan Iacob’

Sfântul Ioan Iacob este unul dintre ocrotitorii parohiei ‘Sfinții Arhangheli’ – Canta din Iași. În cadrul Sfintei Liturghii oficiată în paraclisul acestei parohii a fost săvârșită o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu prin rugăciunile sfinților ocrotitori. Părintele Mihai Coman, slujitor la această biserică și secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a adresat credincioșilor prezenți la slujbă un cuvânt de învățătură în care a amintit câteva repede din viața Sfântului Ioan Iacob.

De asemenea, pr. Mihai Coman a vorbit despre rugăciunile pe care Sfântul Ioan Iacob le înalță către ceruri pentru țara noastră. ‘Prin mila lui Dumnezeu, această parte a orașului a primit binecuvântarea de a se zidi o biserică închinată Sfântului Ioan Iacob. Este o bucurie și o binecuvântare pentru noi faptul că în Țara Sfântă se află moaștele Sfântului Ioan Iacob. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a făcut demersuri ani de-a rândul pentru ca moaștele Sfântului Ioan Iacob, prin îngăduința lui Dumnezeu, să ajungă în țara noastră. Să dea Bunul Dumnezeu și Maica Domnului, în postul căreia ne aflăm, ca, prin rugăciunile și mijlocirea Sfântului Ioan Iacob, să biruim încercările care vin peste noi și să intrăm în împărăția cerurilor’, a spus pr. Mihai Coman.

Comentarii Facebook


Știri recente