Slujbă arhierească la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț

Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit ieri, 29 aprilie, de Biserica Ortodoxă a adunat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț peste 2.000 de credincioși din toată Moldova, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de 27 de preoți și diaconi. După slujba Aghezmei mici, a avut loc pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, în jurul Bisericii cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Izvorul Tămăduirii’ a Mănăstirii Bistrița.

Ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun de la Mănăstirea Bistrița și-a serbat ieri al doilea hram. Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii și-au îndreptat pașii către sfântul lăcaș al străvechii așezări monahale ca să ia parte la programul liturgic dedicat acestei sărbători. În jurul orei 9:00, soborul de preoți și diaconi, care au ținut în mâini lumânări aprinse, l-a întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Teofan la stăreția mănăstirii. De aici, s-a mers către podiumul special amenajat în glasul imnului pascal și al cântării ‘Pre Stăpânul’. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost scoasă din biserică și a fost așezată afară pe toată durata slujbei. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Corului ‘Byzantion’ din Iași. La slujbă au participat și autorități locale și județene.

Sărbătoarea de ieri amintește de un moment istoric petrecut în Constantinopol

În cuvântul de învățătură, adresat după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat că sărbătoarea de ieri amintește de un moment istoric petrecut în Constantinopol (astăzi Istanbul), când fostul împărat al Bizanțului, Leon, a descoperit un izvor tămăduitor spre care creștinii se îndreaptă și în zilele noastre. În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că întrucât Izvorul mântuirii noastre, Hristos Domnul, S-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, izvorul de tămăduiri a fost identificat cu Maica Domnului. ‘De aceea, astăzi, (n.r. ieri) noi o cinstim pe Fecioara Maria, izvor de viață, de mântuire, pe care Biserica în cântările ei, în acatiste o numește ‘mană cerească’, ‘apa harului’, ‘râu de tămăduire’, ‘noian duhovnicesc’, ‘norul cel ceresc’, ‘fântâna tămăduirilor’, ‘șuvoi al frumuseților negrăite’ ș.a. Noi trebuie să ne îndreptăm către Maica Domnului, izvor de tămăduire, pentru că suntem plini de răni. Tămăduirea vine prin Mântuitorul Hristos, Cel mort și înviat, prin rugăciunile Maicii Sale și ale sfinților. Sunt nenumărate răni provocate de necredință, de deznădejde, de neiubire, de abuzul de putere, de plăcere și de avere. Chipul și răgăciunea Maicii Domnului sunt izvor de tămăduire din care omul poate să se adape. Îl rugăm pe Hristos Cel mort și înviat, ca prin rugăciunile Preacuratei Sale Maici, să reverse asupra noastră tămăduirea care să alunge rănile necredinței, deznădejdii și neiubirii’, a spus IPS Teofan.

Agheazmă mică și procesiune cu icoana Sfintei Ana

Arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarh al zonei Neamț, și-a exprimat bucuria pentru faptul că la slujba de hram au venit credincioși în număr mare. Sfinția sa a mulțumit în continuare părinților stareți, părinților profesori și parohilor care au slujit. ‘Este o mare bucurie pentru noi faptul că dumneavoastră, credincioșii, ați venit într-un număr atât de mare, având în mijloc pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Împreună ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos și am fost în comuniune. Hristos, după Înviere, ca să demonstreze apostolilor că nu este o nălucă, a mâncat în fața lor un pește și un fagure de miere. Și peștele și fagurele de miere simbolizează, după Sfântul Grigore Palama, firea umană îndumnezeită. Așa cum peștele, ca să trăiască, trebuie să stea în apă, așa și creștinul trebuie să rămână în apa Botezului și să-L urmeze pe Hristos, pentru că altfel moare’, a remarcat arhim. Luca Diaconu.

A urmat slujba Aghezmei mici oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în curtea sfântului lăcaș, la finalul căreia persoanele prezente au fost stropite cu apă sfințită. În glasul clopotelor și al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Izvorul Tămăduirii’, pe parcurs cântându-se ‘Hristos a înviat!’.

‘Această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă și ajutor de la Dumnezeu’

Peste 200 de credincioși au participat joi seara la slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica ‘Izvorul Tămăduirii’ din cartierul ieșean CUG II, ce aparține de Protopopiatul Iași 2. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia ‘Sfânta Mahramă’ și ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ din Iași a vorbit la sfârșitul slujbei din ajunul hramului despre puntea dintre fostul Imperiu Bizantin și Iași, creată prin faptul că Maica Domnului ocrotește atât Biserica ‘Izvorul Tămăduirii’ din Istanbul, cât și cea închinată acestui praznic din capitala culturală a Moldovei. ‘Alături de credința ortodoxă păstrată de poporul român, neîntinată de orice erezie, alături de mărturisirea acestei credințe stă ocrotirea Maicii Domnului. În această neîntreruptă ocrotire a Maicii Domnului, noi sărbătorim de Izvorul Tămăduirii bucuria de a fi ortodocși. Pentru noi, această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă și ajutor de la Dumnezeu. Mărturisirea credinței este cea mai frumoasă faptă bună, cea mai frumoasă podoabă, este cel mai scump dar pe care îl facem aproapelui și lui Dumnezeu’, a explicat pr. Nicolae Dorneanu. Părintele paroh Constantin Stoian a mulțumit ieșenilor și preoților care au participat la slujba Vecerniei, dar și tinerilor teologi și seminariști care au oferit răspunsurile la strană. Ieri-dimineață, slujba Sfintei Liturghii și a Aghezmei mici au fost săvârșite de pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași II.

Comentarii Facebook


Știri recente