Slujbă arhierească la hramul Parohiei Berești din Protopopiatul Sascut

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de preoții Protopopiatului Sascut, a slujit, ieri, 27 iulie 2012, în localitatea Berești, cu prilejul hramului bisericii parohiale. Credincioșii prezenți s-au închinat raclei ce adăpostește moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre, adusă de la Catedrala episcopală din Roman.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat lângă Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ a acestei parohii de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de 60 de preoți. Sfânta Liturghie a fost perecedată de slujba Aghezmei mici, la finalul căreia biserica parohială a fost binecuvântată cu apa sfințită. Din soborul de preoți au mai făcut parte pr. Dragoș Munteanu, inspector în cadrul Sectorului patrimoniu și construcții al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și pr. Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, cu acest prilej a fost adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre. ‘Credincioșii din această parohie au avut prilejul de a se închina raclei cu părticele din sfinte moaște de la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Oamenii au asistat cu evlavie la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Ioachim Băcăuanul, alături de preoții din toate parohiile Protopopiatului Sascut. La momentul împărtășirii, numeroși copii au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos’, a spus pr. Constantin Gherasim, care a adăugat că PS Ioachim Băcăuanul a citit mai multe rugăciuni pentru ploaie.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, PS Ioachim Băcăuanul a evidențiat importanța mărturisirii dreptei credințe, a păstrării unității și comuniunii în Hristos. Preasfinția Sa a subliniat că Sfântul Pantelimon, care ocrotește parohia Berești de peste 150 de ani, este model de mărturisire a credinței noastre. De asemenea, PS Ioachim Băcăuanul i-a felicitat pe toți enoriașii parohiei care, deși într-o zi caniculară, au lăsat deoparte grijile lumești pentru a fi în rugăciune și comuniune.

‘Legătura adevăratei iubiri în Hristos’, prin ascultarea ierarhului

Un cuvânt deosebit de impresionant a fost ținut de pr. Dumitru Izvoranu, preot pensionar din Berești, în vârstă de 95 de ani. Părintele Dumitru Izvoranu, care a păstorit această parohie timp de aproape 40 de ani, a vorbit despre unitatea credinței în jurul Bisericii lui Hristos și despre ascultarea față de ierarhul locului. ‘Prin ascultarea de ierarhul locului și prin împlinirea cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră și faptele noastre, ne regăsim în legătura adevăratei iubiri în Hristos. Hramul bisericii noastre înseamnă în primul rând comuniunea celor vii cu cei adormiți, în Biserica Ortodoxă, pentru că Dumnezeul nostru este al tuturor’, a remarcat pr. Dumitru Izvoranu. La final, credincioșii au primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul câte un acatist și o iconiță cu Sfântul Pantelimon.

Comentarii Facebook


Știri recente