Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Eșanca din județul Botoșani

Mănăstirea Eșanca, ocrotită de Sfânta Treime, Sfântul Serafim de Sarov și Sfânta Cuvioasă Parascheva, și-a serbat azi, 19 iulie, hramul de vară. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie și s-au închinat în sfânta biserică, ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Serafim de Sarov. Înainte de Sfânta Liturghie a fost sfințită o icoană a Maicii Domnului, pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia.

Pelerinii din mai multe zone ale Moldovei și-au îndreptat pașii către Mănăstirea Eșanca din județul Botoșani. Singura așezare monahală din zona Darabaniului a îmbrăcat straie de sărbătoare în ziua pomenirii Aflării moaștelor Sfântului Serafim de Sarov. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoți, la finalul căreia a avut loc procesiunea cu moaștele Sfântului Serafim de Sarov în jurul sfântului lăcaș. Azi dimineață, copiii îmbrăcați în costume naționale, credincioșii și soborul de preoți și diaconi, l-au întâmpinat în poarta așezării monahale pe PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în calitate de delegat al Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Bucurie mare la acest moment a fost și pentru obștea de maici, păstorită de monahia Petronia Ilaș, stareța mănăstirii. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul și-a exprimat bucuria pentru faptul că se află la hramul obștii Mănăstirii Eșanca „care se înfiripează și dă viabilitate acestei așezări monahale”.

„Ne-am adunat aici din mai multe zone ale Moldovei și credem că Dumnezeu a numărat pașii noștri până la acest loc binecuvântat. Nădăjduim să plecăm de aici cu o binecuvântare de la Dumnezeu și cu un har special pe care Dumnezeu îl va pune în sufletele noastre. Una din cele mai importante învățături ale Sfântului Serafim de Sarov, pe care îl cinstim astăzi, a fost aceea că în permanență creștinul ortodox atât cât viază trebuie să fie receptacol de Duh Sfânt. Să ne deschidem sufletele ca o floare și Dumnezeu va trimite o picătură din harul Său. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan care ne-a prilejuit acest moment, astfel încât să fim părtași la popasul duhovnicesc care s-a împropriat aici de câțiva ani. Să vă binecuvânteze sfinții protectori ai acestei sfinte mănăstiri”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

A urmat sfințirea icoana Maicii Domnului, pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia, de către PS Ioachim Băcăuanul, care a fost așezată în strana Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în altarul de vară al Mănăstirii Eșanca de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de 40 de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice a fost oferit de un grup de studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, care a amintit că Biserica noastră face pomenire atât sfinților din neamul nostru cât și celor din alt neam „pentru că ei sunt cei care pururea se roagă la Dumnezeu pentru noi”. „Numele de Serafim sau Serafima este întâlnit de regulă în viața monahală. Prin acest nume ei trebuie să arate că slujesc mereu Dumnezeului celui în Treime lăudat pentru slava Preasfintei Treimi și mântuirea lor. Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în Rusia într-o perioadă în care monahismul cunoștea o anumită relaxare. La începutul sec. al XVIII-lea monahismul din Rusia a avut de suferit într-o anumită măsură”, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan. La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii Mănăstirii Eșanca plecați la Domnul. Protos. Serafim Grigoraș, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași, cel care a sprijinit înființarea așezării monahale de la Eșanca, a mulțumit tuturor pentru prezență, iar Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a remarcat că în ultima perioadă a fost restaurat cultul unor sfinți, „unul dintre ei fiind Sfântul Serafim de Sarov”.

Comentarii Facebook


Știri recente