Slujbă arhierească la Catedrala mitropolitană din Iași

Catedrala mitropolitană din Iași a fost plină ieri de numărul mare de credincioși care au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a adresat cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre cinstirea sfintelor moaște și despre pelerinaj, informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. La finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat că în moaștele Sfinților Parascheva și Teofil, dar și a altor sfinți este o prezență a Duhului Sfânt. ‘Când sărutăm cu evlavie sfintele moaște, ele devin un izvor dătător de binecuvântare și de har. În virtutea acestei energii necreate, putem în comuniune să purcedem spre finalitatea vieții noastre, adică spre împărăția cerurilor. Pe parcursul vieții noastre suntem în pelerinaj. Noi suntem niște pelerini care avem un început odată cu venirea noastră pe lume. Omul are un început, însă mergerea lui din treaptă în treaptă trebuie să-l îndrepte către asemănarea cu Dumnezeu. Mergerea noastră trebuie să fie un permanent urcuș spiritual. Deși apar necazuri și căderi, trebuie să purcedem spre calea cea dreaptă mai departe, nădăjduind că Dumnezeu este cu noi. Hristos ne-a spus că în pelerinajul vieții noastre vom avea necazuri. În același timp, Mântuitorul ne îndeamnă să îndrăznim pentru că El a biruit lumea. Domnul Hristos ne-a îndemnat să purtăm crucea, așa cum Sfinții Parascheva și Teofil, dar și alți sfinți au purtat-o, având ca scop împărăția lui Dumnezeu’, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Îndemn la păstrarea comuniunii între oameni

În continuare, Preasfinția Sa a amintit că oamenii simt adesea nevoia de a merge către locurile binecuvântate, unde sunt moaștele sfinților, pentru a căpăta putere în purtarea crucii. ‘Pelerinii au această dragoste să se apropie de un loc în care se găsesc sfinte moaște, o icoană făcătoare de minuni sau o oază de spiritualitate. Ei iau de acolo o energie care le oferă putere să purceadă calea mai departe, trecând prin labirintul acestei lumi. ‘Pelerinajul înseamnă mergerea pe aceeași cale, purtându-ne fiecare crucea. Îndemnul nostru părintesc este acela de a rămâne în comuniunea de persoane. Într-o lume secularizată este greu să te definești, deoarece fiecare trăiește în propriul egoism. Cea mai importantă întâlnire cu Hristos este în rugăciune. Pelerinul, când se îndreaptă către sfintele moaște, se roagă pentru că a lăsat acasă grijile. Aceste griji sunt lăsate la racla Sfintei Parascheva, înaintea lui Hristos. Astfel, pelerinul se împlinește când se atinge de moaștele sfinte. Să ne ajute Dumnezeu ca aceste zile de pelerinaj să fie pline de har și de împlinire. Toți cei care își îndreaptă pașii către locul acesta binecuvântat să se întoarcă la casele lor purtând un har special’, a adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Comentarii Facebook


Știri recente