Slujbă arhierească la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în a doua zi de Paști la Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din municipiul Reșița, aceasta fiind deja o tradiție în eparhie.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare a picturii ce împodobește lăcașul de cult. La Sfânta Liturghie a participat un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, iar la momentul cuvenit, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a rostit un cuvânt de învățătură. În încheiere, ierarh, preoți și credincioși au luat parte la agapa dragostei frățești oferită de parohie cu acest prilej binecuvântat de praznic.

Biserica a fost construită în perioada 1872-1884 pe locul unei vechi biserici de lemn. Stilul său baroc, medieval târziu, precum și adaosurile din ultima perioadă îi conferă o frumusețe aparte. Aflat astăzi în Centrul Civic al municipiului Reșița, lăcașul de cult închinat cinstirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost și el victima urbanizării forțate socialiste. Deși inițial se dorea demolarea sa, în urma mai multor demersuri înaintate autorităților locale de atunci, s-a reușit o soluție de compromis: translarea bisericii într-un spațiu în care să nu deranjeze privirile mai-marilor vremii. Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Reșița este păstorită cu vrednicie de părintele iconom stavrofor Ioan Albu, ajutat de părintele iconom stavrofor Rusalin Chincea și de părintele inspector iconom stavrofor Sorin Oțelariu.

În după-amiaza aceleiași zile, chiriarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia ‘Schimbarea la față’ din cartierul reșițean Govândari. Cu acest prilej a săvârșit în demisolul bisericii slujba Vecerniei, alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a rostit un cuvânt de învățătură, după care a miruit și a împărțit iconițe cu praznicul Învierii Domnului tuturor credincioșilor prezenți.

După slujbă, ierarhul, însoțit de părintele protopop Nicolae Mirișan și de părintele paroh Nicolae Nicoară, a vizitat șantierul bisericii cu hramul ‘Schimbarea la față’ din cartierul reșițean Govândari.

Comentarii Facebook


Știri recente