Slujbă arhierească la Biserica Sfântul Nicolae – Craiovița I

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae – Craiovița I’, din Craiova, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. La final a fost sfințită capela mortuară a parohiei, cu hramul ‘Sfântului Vasile cel Mare’.

Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ – Craiovița I s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie arhierească și la sfințirea capelei ridicate în curtea bisericii. Noua construcție a fost realizată cu sprijinul credincioșilor din parohie, la inițiativa preotului paroh Teodor Ciontu, protoiereu al Protoieriei Craiova Nord.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a detaliat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică despre Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos. Înalt Preasfinția Sa a explicat credincioșilor de ce a fost nevoie ca Mântuitorul Hristos să se nască într-o familie și să aparțină prin rudenie de sânge unui anumit neam: ‘Mântuitorul Hristos trebuia să aibă un neam din care să se nască pentru a nu fi socotit din afara lumii și totodată pentru a fi recunoscut de oameni ca unul dintre ai lor. Ca Dumnezeu adevărat și ca Om adevărat, El trebuia să aibă o familie, un neam, un popor din care să se nască, devenind astfel compatibil și copătimitor cu noi. Pe de altă parte, noi am păcătuit cu trupul nostru, iar izbăvirea, vindecarea, eliberarea trebuiau să vină prin același trup care a săvârșit păcatul. Aici vedem noi smerenia lui Dumnezeu care se face Fiu al Omului pentru a ispăși păcatele întregii omeniri. Cel care nu poate fi cuprins nici de Ceruri e cuprins în pântecele Fecioarei. Prin urmare, Mântuitorul Hristos a luat asupra Sa firea noastră omenească stricată prin păcat, ca să o înnoiască, să o sfințească și să o îndumnezeiască. Tocmai de aceea Sărbătoarea Nașterii Domnului este atât de importantă și atât de mult așteptată de întreaga lume. Pentru că ne aduce cu adevărat Vestea cea bună, împlinirea făgăduințelor și a Tainelor cerești’, a încheiat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul de preoți și diaconi în frunte cu Mitropolitul Olteniei, urmat de credincioși, s-a îndreptat către capela ridicată în curtea sfântului lăcaș, unde a fost săvârșită slujba de sfințire. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei construcții, părintele slujitor Gabriel Deaconu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar enoriașa Cristina Quffa a primit o gramată de apreciere și mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei.

Activități pastoral- misionare la Biserica ‘Sfântul Nicolae’

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ a fost construită în anul 1770, în cartierul Craiovița (sau mahalaua Dănești, cum i se mai spunea în acele vremuri) de către boieri ‘jupan Alexie Becheanu, jupân Oprea Becheanu și Mateiu Sălceanu’. După anul 1800, biserica a intrat sub patronajul mai multor corporații meșteșugărești (dulgheri, tâmplari, zidari, fântânari), numite în epocă ‘iznafuri’. Sfântul lăcaș a fost reparat de mai multe ori de-a lungul secolelor, ultima dată fiind executate lucrări de restaurare a picturii finalizate în anul 1996.

Pe lângă activitățile pastoral-misionare, parohia este cunoscută în municipiul Craiova și pentru acțiunile umanitare pe care le desfășoară, îndeosebi pentru ajutorarea copiilor și a bătrânilor nevoiași, prin intermediul Fundației ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ pe care o patronează. De asemenea, un interes deosebit este acordat tinerilor care sunt angrenați în diverse acțiuni umanitare, pastoral-misionare și culturale, aici desfășurându-și activitatea din anul 2005 Grupul parohial ‘Tinerii Maicii Domnului’. Din anul 2001 în Parohia ‘Sfântul Nicolae’ este editată și revista parohială ‘Caligraful ortodox’, în paginile căreia se regăsesc învățături de credință creștin-ortodoxă, dar și informații din viața parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente