Slujbă arhierească la biserica ‘Sfântul Gherasim de la Iordan’ din Arhiepiscopia Iașilor

Credincioșii parohiei Buda, Protopopiatul Botoșani, l-au serbat ieri, 4 martie, în mod deosebit pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan. Liturghia Darurilor mai înainte sfințite a fost săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’.

Singura biserică din Mitropolia Moldovei și Bucovinei ocrotită de Sf. Cuv. Gherasim a fost ieri în sărbătoare. Enoriașii parohiei Buda dar și alți credincioși veniți din satele din împrejurimi au venit ieri la biserică, pentru a participa la slujba de hram. Programul liturgic a început miercuri seara cu Pavecernița și a continuat ieri-dimineață cu Utrenia, Acatistul Sfântului Gherasim de la Iordan și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul. Din soborul de 18 preoți și diaconi a mai făcut parte pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani, și arhim. Gherasim Curaciuc, de la Mănăstirea Putna, din județul Suceava, unul dintre principalii ctitori ai acestui sfânt lăcaș. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Gherasim a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Gherasim, dar și despre biserica ocrotită de acest sfânt din parohia Buda. A urmat cuvântul părintelui protopop Lucian Leonte, care a apreciat interesul pe care îl manifestă PS Calinic Botoșăneanul pentru biserica de la Buda. „PS Calinic Botoșăneanul a inițiat ridicarea Bisericii «Sf. Cuv. Gherasim». Mai mult decât atât, Preasfinția Sa s-a silit foarte mult ca să se construiască acest sfânt lăcaș. Cel care a avut o contribuție importantă a fost arhim. Gherasim”, a spus pr. paroh Iulian Sauciuc.

Lucrările la biserica cu hramurile „Sf. Arhangheli” și „Sf. Cuv. Gherasim” au început în anul 2000 și au fost finalizate în anul 2007. Pe 2 iulie 2008, PS Calinic Botoșăneanul a târnost sfântul lăcaș în prezența unui sobor de 25 de preoți și a unui număr mare de credincioși. Parohia Buda este formată din 60 de familii, jumătate dintre ele fiind de etnie romă. În sat nu a existat niciodată o biserică, iar odată cu venirea părintelui paroh Iulian Sauciuc a început și „cultivarea seminței lui Dumnezeu”. „A fost foarte greu, însă după cinci ani de păstorire am o mulțumire sufletească, pentru că enoriașii acestui sat au început să zidească și biserica din sufletul lor. Acest lucru îl spun pentru că oamenii vin din ce în ce mai mulți la sfintele slujbe, la Taina Spovedaniei și la Taina Sfintei Împărtășanii. Veniturile sunt foarte slabe în sat și de aceea ne-am bucurat de sprijinul Preasfințitului Calinic Botoșăneanul și al părintelui Gherasim, care ne-au ajutat pentru ca localitatea Buda să aibă o biserică”, a mai adăugat pr. paroh, care a amintit și de ajutorul pe care l-a primit de la Sf. Cuv. Gherasim. „Când am citit întâia oară viața Sfântului Cuvios Gherasim și m-am rugat lui, am simțit că vorbesc cu mama mea. Primul an de păstorire la Buda a fost foarte greu, pentru că erau multe lucrări de realizat. Dar m-a ajutat mult Sfântul Gherasim. Îmi place enorm de mult viața acestui sfânt cuvios. Pentru modestia și smerenia sa l-am așezat în inima mea, într-un loc aparte”, a mai spus, în încheiere, pr. Sauciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente