Slujbă arhierească la Biserica „Sfântul Antonie – Curtea Veche” din Capitală

În Duminica după înălțarea Sfintei Cruci, astăzi, 19 septembrie, credincioșii Parohiei Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche din Capitală, au avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinția Sa a săvârșit slujba Sfintei Liturghii împreună cu părintele paroh Gheorghe Zaharia și cu preoții slujitori ai parohiei, binecuvântând credincioșii care au participat la slujbă.

La final, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică care s-a citit la Sfânta Liturghie. Preasfințitul Părinte Varlaam a explicat legătura dintre textul evanghelic citit în această duminică și sărbătoarea care tocmai a trecut, respectiv Înălțarea Sfintei Cruci, arătând că Părinții Bisericii au rânduit o săptămână întreagă în care se serbează Înălțarea Sfintei Cruci.

Preasfinția Sa a arătat că prima învățătură ce se desprinde din cuvintele rostite de Mântuitorul: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să își ia crucea și să Îmi urmeze” este cea cu privire la libertatea omului. Nimeni nu este forțat să Îi urmeze, deși toți oamenii sunt chemați la mântuire, Dumnezeu lăsând posibilitatea fiecărui om să aleagă dacă vrea sau nu să urmeze calea mântuirii.

De asemenea, Preasfințitul Părinte a explicat și ce înseamnă lepădarea de sine și urmarea lui Hristos: „Lepădarea de sine înseamnă a te elibera din închisoarea propriului egoism care te ține prizonier. De aceea spune Mântuitorul că cine dorește să își salveze viața, o va pierde. Pentru că cei ce au ca unic scop doar propria lor viață, și-o vor pierde. Cine vrea să adune cât mai multe averi își pierde viața pentru că zi și noapte stă doar cu gândul la cum să își înmulțească averea, pierzând bucuria vieții împreună cu familia, cu prietenii și Biserica”, a arătat Preasfinția Sa.

La finalul slujbei, Preasfințitul Varlaam a miruit credincioșii, transmițându-le arhiereștile sale binecuvântări.

Părintele Paroh, Gheorghe Zaharia a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și cuvântul de învățătură transmis credincioșilor: „Pentru biserica noastră, Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche astăzi a fost o zi mare, de sărbătoare pentru că nu foarte des se întâmplă să avem în mijlocul nostru un episcop care să ne aducă binecuvântarea sa și a părintelui Patriarh Daniel. Astăzi a fost o sărbătoare mare având în vedere că a fost duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci și odată cu sărbătorirea aceasta ne-a făcut marea bucurie ca să vină și Preasfințitul Varlaam la Sfânta Liturghie”, a spus părintele paroh, Gheorghe Zaharia, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente