Slujbă Arhierească în Salina – Ocnele Mari

În Duminica a VI-a după Paști (a Orbului din naștere), astăzi, 29 mai 2011, în biserica cu hramul „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din Salina – Ocnele Mari, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către un ales sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

După cum ne informează Arhidiacon Ioan Liviu Găman, din soborul de ierarhi au mai făcut parte: Înaltpreasfințitul Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron și Ymittos, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcopul Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început de sâmbătă, 28 mai, după-amiază, când au fost aduse Sfintele Moaște, la Salină, în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, și a fost săvârșită slujba de Priveghere, Utrenie și Miezonoptică, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Sfintei Varvara” și cu Sfânta Liturghie.

La finalul slujbei Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, Mitropolit de Kaessariani, a rostit un cuvânt de învățătură. Apoi, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul în calitate de gazdă a rostit un cuvânt de mulțumire.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de Părintele Arhidiacon Dumitru Iulian.

La sărbătoarea prăznuită în Salina Ocnele Mari au participat sute de mineri din mai multe bazine carbonifere din țară, dar și oficialități locale și centrale, împreună cu preoți și credincioși din eparhie și din alte zone ale țării noastre.

Moaștele Sfintei Mucenițe Varvara au fost aduse la Râmnicu Vâlcea, luni, 23 mai, de către Înaltpreasfințitul Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron și Ymittos, care a răspuns invitației Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, de a vizita Eparhia Râmnicului.

Bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea și Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Vețeleanu din Parohia Trăistari, de care aparține acest sfânt lăcaș.

Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, a constructorilor și a arhitecților creștini ortodocși.

Salina Ocnele Mari

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din județul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” unde credincioșii își pot găsi liniștea sufletească, este deschis publicului și un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât și obiecte ce țin de istoria bogată a localității, precum și un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) și spații de joacă pentru copii.

Comentarii Facebook


Știri recente