Slujbă Arhierească în Parohia Râmești din orașul Horezu

În Duminica a XXX-a după Rusalii, credincioșii din parohia Râmești au avut bucuria duhovnicească de a avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Râmnicului, Înaltpresfințitul Părinte Gherasim și pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul vicar al acestei Arhiepiscopii, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie cei doi ierarhi râmniceni au sfințit noua capelă mortuară din cimitirul parohial.

Evenimentul a fost marcat de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în sobor de preoți și diaconi, în prezența chiriarhului locului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, dar și de prezența Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Surpatele și așezată spre închinare în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli” din localitatea Romanii de Jos.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Vicar Emilian Lovișteanul a tâlcuit pericopa evanghelică citită astăzi, în care se vorbește despre „Dregătorul bogat și păzirea poruncilor”, în comparație cu pericopa evanghelică citită în duminica trecută, cu „Bogatul căruia i-a rodit țarina”, arătând că virtuțile iubirii și milosteniei sunt esențiale în lucrarea noastră pentru a urca pe treptele mântuirii și a moșteni viața de veci.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit preot părintele diacon Filip Virgil Marin, absolvent al Facultății de Teologie „Sfânta Muceniță Filoteea” din Pitești, pentru parohia „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Costești, județul Vâlcea.

După Sfânta Liturghie a avut loc o Procesiune solemnă cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Biserică, prin comunitate, până la cimitirul parohial unde a fost sfințită capela mortuară de către Înaltpresfințitul Părinte Gherasim și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii care oodihnesc în cimitirul parohiei. După slujbă toți credincioșii s-au întors în procesiune la biserică. La final, Înaltpresfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici de la Mănăstirea Bistrița Olteană.

Scurt Istoric

Biserica cu hramul „Sf. Îngeri Mihail și Gavriil’ se află în cătunul Romanii de Jos, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la Mănăstirea Hurezi. În anul 1700 este clădit de către Ioan Arhimandritul, apoi reparat și zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu și frații săi. Schitul, cu totul deosebit de celelalte ca plan și decorație, a fost construit pentru robii mănăstirii, a servit și servește ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos și mahalaua Țigănia, în prezent fiind păstorit de părintele Constantin Dumitrescu.

În partea de sud, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la mănăstire, mai este un schit, cu totul deosebit de celelalte ca plan și decorație. Are hramul „Sf. Îngeri Mihail și Gavriil’. A servit și servește ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos și mahalaua Țigănia. Este clădit de către Ioan Arhimandritul, în anul 1700, pentru robii mănăstirii, și a fost reparat și zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu și frații săi. Pe peretele vestic al bisericii se află la pisanie, alături de Dionisie Bălăcescu, Teodosie ieromonah, Erotei ieromonah, Visarion ieromonah, Mihai ieromonah, Dosoftei monah.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…