Slujbă arhierească în Parohia Popeni, Protopopiatul Zalău

În Duminica a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv, Preasfințitul Petroniu, Episcop al Sălajului, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii și Sfânta Liturghie în Parohia Popeni din Protopopiatul Zalău, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Biserica, târnosită în 1836, a fost într-un avansat stadiu de degradare, dar din 2002, prin osteneala pr. paroh Ioan Porumb, a celor 80 de familii de credincioși și a altor binefăcători, s-a purces la salvarea acesteia.

Satul Popeni a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1387 ca ‘villa olahalis Poptelek’, apoi în anul 1399, ca ‘Popthelke’. În anul 1450 apărea ca ‘poss Paptheleke’, iar din 1966 a ajuns la actuala denumire de Popeni. Prima atestare, cea din anul 1387, dovedește faptul că așezarea era una românească (villa olahalis Poptelek), Paptelek apărând ca un teren ce aparținea preotului. Pentru plata serviciului religios și întreținerea preotului, în fiecare localitate exista o eclejie, adică un teren destinat întreținerii preotului. Apelativul maghiar ‘telek’, ‘teren’, ‘loc de pământ’ sau ‘lot de casă’, nu face decât să confirme acest lucru. Interesant este faptul că stația CFR din localitate a rămas tot cu vechea denumire până în ziua de azi. Astfel, la intrarea în haltă se poate citi pe indicator numele Poptelec, așa încât trecătorii din altă parte a țării rămân derutați. Din actele documentare ale Arhivei de Stat rezultă că satul Popeni, între anii 1918-1935, purta denumirea de Popteleacul Silvaniei.

Din atestarea documentară reiese că în anul 1423, din ordinul lui Sigismund, împăratul Ungariei, moșia preoților și hotarul satului Popeni au fost date baronului Jakcsi. În anul 1733, existau 24 de familii de valahi, iar în 1750 erau 150 de locuitori, ajungând, în 1847, la 542 de locuitori, iar în 1850, la 785 de locuitori cu 150 de gospodării. Populația satului crește simțitor după 1949, ca efect al reformei agrare, când mulți țărani au fost împroprietăriți cu pământ și locuri pentru case. În locul caselor sărăcăcioase au apărut case noi, moderne, spațioase, electrificate.

Lăcaș de cult consolidat

Biserica din localitatea Popeni a fost târnosită în 1836, iar în ultima vreme, din cauza trecerii timpului, a ajuns într-un avansat stadiu de degradare, fiind în pericol de prăbușire. Din 2002, prin osteneala pr. paroh Ioan Porumb, a celor 80 de familii de credincioși și a altor binefăcători, s-a purces la salvarea bisericii. Astfel, pentru consolidarea lăcașului de cult au fost introduși în pământ piloni din fier striat și beton, pereții au fost decopertați de vechea tencuială, au fost legați cu profile speciale și retencuiți.

În interior, biserica a fost pictată în tehnica acrilic, s-a refăcut pardoseala prin placarea cu greso-granit, au fost schimbate geamurile și ușile, a fost restaurat în întregime iconostasul și a fost montată instalația de încălzire centrală. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 250.000 lei. Pentru vrednicia și jertfelnicia sa, părintelui paroh Ioan Porumb i-a fost acordată distincția de iconom stavrofor.

De asemenea, Preasfințitul Petroniu a acordat preotului și credincioșilor Parohiei Popeni o Diplomă de donator, pentru contribuția adusă la lucrările de construcție a sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…