Slujba arhiereasca in deschiderea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului

Cea de-a IX-a editie a Universitatii de Vara a romanilor de pretutindeni a inceput astazi, la Izvoru Muresului, sub genericul: ‘Romania europeana si romanii de pretutindeni’. In cursul manifestarii, desfasurata sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, politicieni, ministri, studenti si reprezentanti ai romanilor din afara granitelor vor dezbate, timp de trei zile, probleme de interes pentru participantii din tara si din strainatate. Evenimentul este organizat de Guvernul Romaniei, Agentia Nationala pentru Tineret – Harghita, Episcopia Ortodoxa Romana a Covasnei si Harghitei si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni. Deschiderea oficiala a Universitatii de Vara a avut loc dimineata la Manastirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ de la Izvoru Muresului, dupa cum ne-a spus PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘La ora 09.00 s-au deschis cursurile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, cursuri care au fost intrerupte anul trecut. Suntem la a IX-a editie, iar cu ajutorul lui Dumnezeu suntem aici peste 100 de persoane din mai multe tari, aproape de pe toate continentele unde avem romani, si ca orice lucrare care trebuie sa fie bineplacuta si lui Dumnezeu si oamenilor la manastire am facut o rugaciune de binecuvantare pentru inceperea acestei lucrari de spiritualitate romaneasca. Am prezentat invitatilor manastirea cu toata bogatia ei spirituala, care deja a inceput sa se acumuleze, si am tinut un cuvant de bun venit si de continuare a lucrarilor la aceasta Universitate de Vara’.

Care va fi programul Universitatii de Vara din acest an de la Izvoru Muresului ne-a spus, de asemenea, PS Episcop Ioan: ‘Astazi sunt probleme legate de situatia romanilor din tarile vecine, in special legate de Moldova, maine va fi o tematica realizata impreuna cu Departamentul de Stat american privind problemele de trafic de fiinte umane, iar sambata vor fi probleme atat cele care privesc populatia romaneasca din Covasna si Harghiat, cat si cele din jurul granitelor Romaniei. Diversitatea problemelor care se vor ridica este destul de mare, incat ne bucuram ca au venit oameni de calitate pentru a conferentia si asista la dezbaterile care se refera la soarta romanilor unde ei sunt minoritari’.

PS Episcop Ioan ne-a vorbit si despre felul in care se implica in acest an Episcopia Covasnei si Harghitei in organizarea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului: ‘Episcopia noastra este alaturi de aceasta manifestare atat din punct de vedere material, cat si din punct de vedere financiar, logistic, si avem preoti care participa constant pe toata perioada dezbaterilor la aceasta manifestare, avem o maica care conduce un grup de copii de la Cercul de pictura romaneasca de la Miercurea Ciuc, care vor face si o expozitie de icoane in cadrul acestei Universitati, incat cautam sa fim si o gazda buna, dar si de a arata fratilor nostri veniti de departe si ce mai fac copiii romanilor in aceasta parte de tara’.

Comentarii Facebook


Știri recente