Slujbă Arhierească în cinstea Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița Olteană

Marți, 20 noiembrie 2012, Biserica noastră îl pomenește pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Bistrița Olteană din județul Vâlcea. Cu acest prilej, la Mănăstirea Bistrița Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, după cum informează arhiram.ro.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 19 noiembrie și va continua marți cu Acatistul „Sfântului Grigorie Decapolitul” și cu Sfânta Liturghie arhierească.

La sărbătoarea închinată Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul sunt invitați să participe stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului, monahi și monahii, preoți și credincioși din Eparhia Râmnicului, precum și pelerini din țară și din străinătate.

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, și a copilărit în cetatea Irinopolis. După terminarea studiilor Sfântul s-a călugărit, ostenindu-se pentru apărarea Ortodoxiei și cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mică, la Roma și în Macedonia. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Mănăstirea „Sfântul Mina”, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preoției. Renumit în tot Bizanțul pentru curăția vieții sale, Sfântul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol.

În anul 1453, moaștele Sfântului Grigorie sunt duse în părțile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaște, banul Țării Românești, Barbu Craiovescu, le cumpără și le duce la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, ctitoria sa, unde se află și astăzi.

Din cauza deselor atacuri și incursiuni ale ungurilor asupra Țării Românești, călugării din Mănăstirea Bistrița Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaștele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peșteră s-a făcut un mic paraclis pictat, de o rară frumusețe, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”.

Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaște, datează din anul 1656, fiind lucrată de meșteri din cetatea Brașovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află și la Biserica „Hagiu” din Capitală, care își va serba ocrotitorul în această sâmbătă. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…