Slujbă Arhierească de Sfânta Muceniță Varvara în Salina – Ocnele Mari

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, zi în care a fost prăznuită și „Sfânta Mare Muceniță Varvara”, astăzi, 4 decembrie, , în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Salina – Ocnele Mari, care și-a serbat ocrotitoarea, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Mihail Octavian Ionescu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filoteea” din Pitești, pe seama Parohiei Modoia, Protopopiatul Horezu, jud. Vâlcea.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a vorbit credincioșilor despre iubirea și iertarea aproapelui, în lumina Evangheliei mântuitorului Iisus Hristos.

La final, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură referitor la evenimentul de astăzi, i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și a mulțumit tuturor celor care au organizat această înățătoare sărbătoare creștină ortodoxă.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioși.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul „Osana” condus de Prof. Cristian Marian Stroe.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor și arhitecților creștini ortodocși, a început ieri după amiază, de la orele 16,00, când în Salina de la Ocnele Mari, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de Priveghere în bisericuța paraclis constituită aici.

La sfârșitul Vecerniei, Preasfințitul Emilian a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și martiriul Sfintei Mucenițe Varvara, sfătuindu-i pe credincioși să-i urmeze exemplul în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, condus de Prof. Gelu Stratulat.

După slujbă, de la orele 18.00, în Salina Ocnele Mari a avut loc un Concert de muzică sacră, susținut de Felix Goldbach, la clarinet, Ioana Peteu, la violoncel și Verona Maier, la pian. În cadrul seratei muzicale a mai concertat și Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale.

Bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea și Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Vețeleanu din Parohia Trăistari, de care aparține acest sfânt lăcaș.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialități locale și centrale, angajați ai salinei, preoți și credincioși din parohiile vecine și numeroși turiști din țară.

Salina Ocnele Mari

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din județul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” unde credincioșii își pot găsi liniștea sufletească, este deschis publicului și un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât și obiecte ce țin de istoria bogată a localității, precum și un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) și spații de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniță Varvara

Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, arhitecților și a constructorilor creștini ortodocși.

Sfânta Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ținea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseți trupești. Fecioara aceasta credea în Hristos și n-a vrut să-și ascundă credința de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit și s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munți. Tatăl ei a urmărit-o și a găsit-o; a luat-o de cosițe și a dat-o domnului țării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos și a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri și în sfârșit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte și a murit.

Comentarii Facebook


Știri recente