Slujbă Arhierească de Sfânta Muceniță Varvara în Salina Ocnele Mari

Marți, 4 decembrie, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuiește pe „Sfânta Mare Muceniță Varvara”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie în biserica din Salina de Ocnele Mari, care își va serba ocrotitoarea, informează arhiram.ro.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor și arhitecților creștini ortodocși, va începe luni după amiază, de la orele 16,00, când în Salina de la Ocnele Mari, va fi adusă spre închinare de la Arhiepiscopia Tomisului, o raclă cu părticele ale moaștelor mai multor sfinți printre care și un fragment din moaștele Sfintei Mucenițe Varvara, iar Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va oficia slujba de Priveghere în bisericuța paraclis constituită aici.

La sărbătoare sunt așteptați reprezentanți ai administrației locale și centrale, angajați ai Salinei, preoți și credincioși din parohiile vecine și numeroși turiști din țară.

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, în perioada 23 – 30 mai 2011, a avut loc vizita frățească a ÎPS Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron și Ymittos – Grecia în Arhiepiscopia Râmnicului. Înaltpreasfinția Sa a adus spre bucuria duhovnicească a clerului și credincioșilor vâlceni, Moaștele Sfintei Mare Mucenițe Varvara, din Grecia.

Bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea și Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Vețeleanu din Parohia Trăistari, de care aparține acest sfânt lăcaș. În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din județul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” unde credincioșii își pot găsi liniștea sufletească, este deschis publicului și un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât și obiecte ce țin de istoria bogată a localității, precum și un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) și spații de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, arhitecților și a constructorilor creștini ortodocși.

Sfânta Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ținea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseți trupești. Fecioara aceasta credea în Hristos și n-a vrut să-și ascundă credința de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit și s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munți. Tatăl ei a urmărit-o și a găsit-o; a luat-o de cosițe și a dat-o domnului țării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos și a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri și în sfârșit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte și a murit.

Comentarii Facebook


Știri recente