Slujbă Arhierească de Sâmbăta lui Lazăr la Mănăstirea Sărăcinești

În sâmbăta premergătore praznicului Floriilor, cunoscută în Biserica ortodoxă și ca Sâmbăta lui Lazăr, zi în care sunt pomeniți cei trecuți la cele veșnice, 7 aprilie 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Sărăcinești, din localitatea Cheia, județul Vâlcea, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul Sfântei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică de astăzi, evidențiind minunea săvârșită de Domnul Hristos prin învierea din morți a prietenului său Lazăr, și subliniind faptul că numai dacă trăim în credință și iubire cu Dumnezeu și cu aproapele nostru, putem deveni prietenii Domnului Hristos și dobândim harul Duhului Sfânt care ne mântuiește. „Din învierea lui Lazăr săvârșită de Mântuitorul Hristos învățăm cu toții că și noi vom învia, că nu în zadar sunt ostenelile și eforturile noastre în această viață pământească, ci ele merg în perspectiva dobândirii vieții veșnice. Învățăm deasemenea din această minune că Mântuitorul Iisus Hristos l-a avut ca prieten pe acest om, care mai târziu a devenit episcop în Cipru, învățăm ca și noi să fim prieteni unii cu alții și mai ales cu Dumnezeu, să suferim și să ne bucurăm împreună cu semenii noștri la necazurile și împlinirile lor. Mântuitorul Hristos a vărsat lacrimi din dragoste dumnezeiască și omenească față de prietenul său Lazăr. Și noi să înțelegem și să apreciem lacrimile Domnului care au fost pentru noi toți, pentru că s-a gândit la prietenia ce ne-o poartă El ca Dumnezeu și deasemenea la prietenia ce trebuie să o purtăm noi față de Dumnezeu și față de semenii noștri”, a conchis Preasfințitul Părinte.

După sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș, precum și a tuturor creștinilor ortodocși trecuți la viața veșnică.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala maicilor de la Mănăstirea Bistrița Olteană.

Mănăstirea Sărăcinești – scurt istoric

La confluența râului Olănești cu râul Cheia, în mijlocul satului Valea Cheii care până în anul 1964 s-a numit Sărăcinești, așa cum glăsuiește pisania, de aproape 300 de ani stă în bătaia vânturilor și vijeliilor Biserica Mănăstiri Sărăcinești.

Construcția ansamblului monahal începe în anul 1688 într-o epocă de plină dezvoltare a artei bisericești bizantine pe pământul nostru. În anul 1693 moare ctitorul principal Episcopul Ștefan și este înmormântat în tinda bisericii pe care o lasă nepictată. 30 de ani mai târziu, în anul 1718, Episcopul Damaschin împreună cu Arhimandritul Ioan de la Mănăstirea Hurezi și iermonahii Paisie și Dosoftei, aduce la Sărăcinești pe pictorii Teodosie, Gheorghe și Preda, care au zugrăvit paraclisul de la Hurezi și alte așezăminte brâncovenești, și realizează pictura bisericii așa cum se vede și astăzi.

Din clădirile și inventarul anilor 1688 și 1693 mai există: Biserica în forma ei originală, clopotnița pe zidul căreia se poate vedea inscriptia „Sava 7200 = 1692”, clădirea dinspre miază-noapte de biserică, a cărei origine medievală o dovedesc zidurile și construcția beciului, ce a servit de stăreție și chilii, clopotul cel mic, turnat pentru prima dată în anul 1612 și returnat în anul 1930 de protosinghelul Ieronim și o cruce de mână din lemn ferecată cu inscripția „â€Ștefan episcop 7200 = 1692”.

Așezământul a fost mănăstire de călugărițe până în jurul anului 1860, când devine mănăstire de călugări până în 1873. Din 1873 până în 1913 biserica este trecută ca filială a parohiei Cheia, iar casele au adăpostit școala primară la care veneau elevi din satele vecine Păușești, Olănești și Cheia.

Din anul 1913 până în 1960 a fost din nou mănăstire de călugărițe, când a fost desființată în mod abuziv de regimul comunist. Din anul 1960 până în anul 2007 mănăstirea a fost tranformată în cămin pentru bătrâni, iar sfântul locaș în biserică parohială.

Din anul 2007 la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului a fost reînființată Mănăstirea Sărăcinești cu o obște de cinci monahii aduse de la Mănăstirea Bistrița. În prezent se efectuează lucrări de restaurare și consolidare a întregului ansamblu monahal, prin purtarea de grijă și cu sprijinul material și spiritual al Mănăstirii Cozia, prin părintele stareț Arhimandritul Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…