Slujbă arhierească de praznicul Schimbării la Față, la ruinele Mănăstirii Coșuștea Crivlenic, județul Mehedinți

Joi 6 august, de praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va oficia slujba Sfintei Liturghii la ruinele Mănăstirii Coșuștea Crivlenic, județul Mehedinți.

În cadrul slujbei va avea loc hirotonia întru ieromonah a tânărului ierodiacon Calinic de la Mănăstirea Vodița.

Această Sfântă Mănăstire este situată pe malul stâng al râului Coșuștea la o distanță de 3 km de localitatea Firizu, comuna Ilovăț. Și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului, prima atestare documentară datând din anul 1493, și a funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mănăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mănăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea Mănăstirii Coșuștea-Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat Reînființarea Mănăstirii Coșuștea-Crivelnic, cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Se dorește o revigorare a vieții duhovnicești din această zonă iar drept urmare, în scurt timp va fi numit un stareț aici, urmând a demara lucrările de construcție a unei noi mănăstiri în aceste locuri. Prin redeschiderea acestei vetre monahale, se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în această zonă.

Episcopia Severinului și Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente