Slujba Aghiezmei Mici, la Liceul de Informatica ‘Grigorie Moisil’ din Iasi

La Liceul de Informatica ‘Grigorie Moisil’ din municipiul Iasi a fost oficiata astazi slujba Aghiezmei Mici. Oficierea slujbei a fost prilejuita de faptul ca astazi, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sf. Grigorie Teologul, patronul spiritual al liceului, si tot astazi se implinesc 101 de ani de la nasterea academicianului Grigorie Moisil, fondatorul principal al Liceului de Informatica din Iasi. Din soborul de preoti care a oficiat slujba amintim pe parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar Trinitas, si parintele arhim. Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia. In cuvantul rostit, parintele consilier Nicolae Dascalu a evidentiat cateva semnificatii ale slujbei oficiate in cadrul Liceului de Informatica ‘Grigorie Moisil’ din Iasi: ‘Suntem aici adunati in rugaciune pentru a slavi pe Dumnezeu Cel in Treime si, in acelasi timp, pentru a cere mijlocirea, rugaciunea, patronului spiritual al institutiei dvs. De fapt, ziua aceasta este dintr-o data o zi de memorial si, in acelasi timp, o zi de bucurie in rugaciune, o zi de innoire, pentru ca slujba pe care am savarsit-o noi astazi este tocmai slujba de innoire, slujba de aghiazma, aceasta aducand in viata oamenilor innoire, primenire, insanatosire spirituala. Fiecare dintre noi avem nevoie atat de sanatate trupeasca, cat si de sanatate sufleteasca pentru a ne desfasura activitatea noastra si pentru a multumi lui Dumnezeu, Cel care ne daruieste din darurile sale cele bogate’.

In finalul cuvantului sau, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar Trinitas, a elogiat personalitatea Sf. Grigorie Teologul si pe cea a academicianului Grigorie Moisil: ‘Sfantul Grigorie Teologul arata ca adevaratul filosof, adevaratul cugetator este unul care impleteste verbele ‘a invata’ si ‘a patimi’. In limbajul celor din vechime, invatatura nu este doar o simpla transmitere de cunostinte, ci invatatura este dintr-o data o formare de sine, o autodefinire in lumina lui Dumnezeu. Sfantul Grigorie Teologul ne apropie si de patronul stiintific al dvs., de savantul, de genialul matematician Grigorie Moisil, iar copiii din liceul de aici s-au apropiat si de biografia lui Grigorie Moisil, dar si de intelepciunea sa. Grigorie Moisil nu a fost doar un savant genial, ci a fost si un om de spirit, un om care a stiut ca sa puna in relatiile cu ceilalti oameni tocmai darul acesta stravechi al intelepciunii, al transformarii inteligentei in atitudine de viata si intr-un mod de comportament’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…