Slujba Aghesmei Mari la Catedrala din Timișoara

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de șapte preoți și patru diaconi, a săvârșit ieri, 6 ianuarie, cu ocazia praznicului Botezului Domnului, Dumnezeiasca Liturghie și Sfințirea Mare a apei la Catedrala mitropolitană, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Mii de credincioși au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala mitropolitană din Timișoara pentru a duce la casele lor Agheasma cea Mare sfințită în cadrul Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, pentru a le fi tuturor celor ce o vor lua cu credință și vor gusta dintr-însa, curățitoare sufletelor și trupurilor, și izgonire a toată puterea cea potrivnică.

În predica rostită cu acest prilej, Preasfinția Sa a făcut un scurt comentariu al Evangheliei praznicului, de la Matei 3; 13-17, subliniind faptul că pericopa evanghelică prezintă mai întâi de toate o lecție pe care trebuie să o învățăm cu toții de la Dumnezeu, lecția smereniei și a iubirii. ‘Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ascultător făcându-Se lui Dumnezeu-Tatăl, vine în lume și smerindu-Se, primește botezul de la Ioan, adică Cel care este Dumnezeu, Cel care este necuprins cu mintea și neîncăput de gândul nostru, care a făcut cerul și pământul, se lasă botezat de Sfântul Prooroc Ioan. Se lasă atins de mâinile omului, El care este Dumnezeu, Stăpânul a toate și Ziditorul omului’.

În același timp, Preasfinția Sa a subliniat însemnătatea acestui mare praznic al creștinătății pentru Biserica Ortodoxă, menționând că la Botezul Domnului a avut loc arătarea Dumnezeirii, a Preasfintei Treimi, pentru că Dumnezeu-Tatăl a mărturisit despre Iisus Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a venit și s-a așezat deasupra Fiului.

4.000 de litri de agheasmă

În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea amvonului, Preasfințitul Părinte a săvârșit slujba Aghesmei celei Mari, înălțând rugăciuni Părintelui Ceresc pentru ca să se pogoare peste apă lucrarea cea curățitoare a Treimii, Celei mai presus de fire și ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului, cu puterea, cu lucrarea și cu venirea Sfântului Duh. După sfințirea apei, Preasfinția Sa a binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apă sfințită, mergând prin mijlocul lor până la ieșirea din sfântul lăcaș, unde i-a binecuvântat pe toți cei aflați pe treptele catedralei.

Anul acesta, preoții catedralei au pregătit încă din ajunul Botezului Domnului aproximativ 4.000 de litri de apă, pe care mai apoi, după oficierea slujbei, la ieșirea din catedrală, i-au împărțit credincioșilor veniți într-un număr impresionant la această mare sărbătoare, după cum ne-a spus părintele Eugen Murgu, slujitor la Catedrala mitropolitană.

Comentarii Facebook


Știri recente