Situația românilor din județele Covasna și Harghita

Situația românilor din județele Covasna și Harghita devine una îngrijorătoare – a declarat astăzi, 15 martie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, al Covasnei și Harghitei. El s-a referit la Adunarea Aleșilor Locali din Secuime, unde s-a cerut oficializarea limbii maghiare. Înaltpreasfinția Sa a solicitat sprijinul autorităților pentru analizarea situației create în urma manifestărilor organizate de liderii maghiari, în ultimele zile.

Înaltpreasfinția sa a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS: „Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați, deoarece porțile lor sunt mereu închise în nas atunci când caută undeva un loc de muncă pentru a se angaja. Aș putea să declar că au fost publicate în presa locală anunțuri cu meserii, profesiuni destul de curente, respectiv, instalator sau chiar muncitor necalificat cu mențiunea de a cunoaște și limba maghiară. Presiunile asupra populației românești sunt din ce în ce mai aspre, iar în unele instituții publice au fost arborate steaguri secuiești, pe lângă cele românești. Am putea spune că trăim în două state paralele. Așa că pe zi ce trece situația se degradează tot mai mult și nu facem altceva decât să tragem un semnal de alarmă autorităților de stat să recunoască, să se convingă și să vadă la fața locului că aici sunt probleme. Am cerut și o comisie parlamentară să vadă cine este mai discriminat în această parte de țară. Noi românii, care suntem acasă și suntem minoritari sau maghiarii care sunt aici majoritari”.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, al Covasnei și Harghitei a ținut să mai adauge că românii doresc să trăiască în bună înțelegere cu maghiarii.

Comentarii Facebook


Știri recente