Situatia religioasa din Ucraina a fost prezentata de Viktor Bondarenko, seful Comitetului National pentru Probleme Religioase din aceasta tara.

Saptamana trecuta, experti ucraineni in probleme religioase au sustinut o Conferinta de Presa referitoare la libertatea religioasa din aceasta tara si din intreaga lume. Printre cei prezenti la Conferinta s-au numarat Viktor Bondarenko – seful Comitetului National pentru Probleme Religioase.

Bondarenko a aratat ca situatia religioasa din Ucraina se imbunatateste, iar numarul de organizatii religioase noi care se inregistreaza scade. Conform opiniei lui Bondarenko, acest fenomen se explica prin faptul ca numarul curent al organizatiilor religioase raspund cerintelor populatiei. Conform Institutului pentru Libertate Religioasa, Ucraina a facut unele progrese semnificative in sfera libertatii religioase. Mai bine de o jumatate din totalul comunitatilor religioase inregistrate in Ucraina apartin celor trei jurisdictii ortodoxe, care includ Biserica Ucraineana Ortodoxa care tine de Patriarhia de Moscova (10.310 parohii), Biserica Ucraineana Ortodoxa care tine de Patriarhia de Kiev (3.186 comunitati) si Biserica Ucraineana Ortodoxa Autocefala (1.107 comunitati).

In Ucraina exista 3.328 comunitati ale Bisericii Ucrainene Greco-Catolice si 854 comunitati ale Bisericii Romano-Catolice. De asemenea, in aceasta tara activeaza 26.650 preoti si pastori si mai mult de 6.000 de calugari si calugarite care slujesc in 365 de manastiri. Dupa dobandirea independentei, in Ucraina au fost construite mai mult de 4.000 de biserici, iar 2.500 sunt in constructie in momentul de fata.

Comentarii Facebook


Știri recente