Situația Parohiei Ortodoxe Centrale „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Beiuș, a cărei biserică este revendicată de greco-catolicii

Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a întrunit în ședință de lucru, ieri, 22 octombrie 2009, în sala de ședințe a Centrului Eparhial, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, în prezența tuturor membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, a Protopopilor din Eparhie și a reprezentanților oficiului juridic al Eparhiei. Conform unui comunicat remis de Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, s-a discutat despre importanța bisericească și culturală a orașului Beiuș, pentru afirmarea identității religioase și naționale românești – în acest municipiu a funcționat Centrul Eparhial în perioada ocupației hortisto-fasciste -, și despre situația Parohiei Ortodoxe Centrale „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Beiuș, a cărei biserică parohială este revendicată de greco-catolicii.

În privința Parohiei Ortodoxe Centrale „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Beiuș, s-a hotărât ca să fie continuate demersurile de dialog în vederea rezolvării situației în cauză. În acest sens, Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei reafirmă necesitatea realismului pastoral, în condițiile în care, în anul 2009, la începutul celui de-al treilea mileniu creștin, situația pastorală este total diferită față de cea din urmă cu câteva zeci de ani.

Aceasta reiese din actuala configurație demografică a municipiului Beiuș, substanțial diferită de cea din urmă cu un secol, datorită dezvoltărilor istorice. Astfel, Parohia Ortodoxă Centrală din Beiuș îi cuprinde în special pe credincioșii aflați în imobilele din centrul orașului, în majoritatea lor blocuri de locuințe construite în anii ’70 și ’80 ai secolului trecut, și unde componența etnică și confesională a locatarilor este, în majoritate, dominantă, ortodoxă românească. Biserica Ortodoxă este, așadar, majoritară și dominantă, atât în municipiul Beiuș, cât și în întreaga zonă. Mai mult, biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Ortodoxe Centrale din Beiuș a fost apărată de preoții și credincioșii ortodocși înainte de 1989, când era în pericol să fie demolată. Totodată, credincioșii ortodocși, urmașii celor care au construit biserica în veacul al XVIII-lea, la care se adaugă toți cei veniți din satele dimprejur în perioada industrializării, nu numai că au apărat biserica, ci au și restaurat-o din temelii, au împodobit-o cu pictură în frescă de neprețuită valoare, au consolidat-o și au înlocuit integral turnul și acoperișul, care fuseseră distruse în urma unei calamități naturale.

Or, în aceste condiții, e nedrept și nedemn, umilitor și jignitor să soliciți, unilateral: „drept consecință, dorim să binevoiți a ne-o elibera și preda în starea actuală, spre a o putea folosi după trebuință și firească credință”, așa cum reiese din scrisoarea de invitație cu numărul 20 din 14 august 2009, ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, semnată de Prof. Dărăbăneanu Ioan Aurel, Pr. paroh Slobodnic Iosif și Pr. Protopop Mada Ioan (greco-catolici).

Pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei apreciază că rândurile de mai sus nu coincid cu așa-zisa ofertă a slujirii alternative, ci dovedesc cu totul altceva. De altfel, experiența arată că slujirea alternativă nu e viabilă, comunitățile catolice de limbă română din zonă, în cazuri în care s-a procedat astfel, dovedind că nu urmăreau altceva decât confiscarea în totalitate a locașurilor de cult, dimpreună cu credincioșii lor. Așa s-a petrecut la Cheț, unde, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2008, preotului ortodox nu i s-a mai permis accesul în biserică. Mai grav, acolo unde credincioșii ortodocși au început construirea unei noi biserici, cum e cazul la Sarcău (la Cheț ea a fost deja construită), simpatizanți catolici caută, pe diferite căi, să intimideze parohia ortodoxă, încercând chiar desființarea ei, prin presiuni asupra enoriașilor ortodocși.

Membrii Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei se exprimă clar și fără echivoc împotriva folosirii sistemului de privilegii medievale și a oricărei forme de presiune, în vederea schimbării echilibrului confesional existent. Asemenea atitudini amintesc de tristele perioade de purificare religioasă din trecut.

Comentarii Facebook


Știri recente