Sinteza a activitatilor Bisericii Ortodoxe Romane pe anul 2007

ACTIVITATI MULTIPLE SI NEVOI CRESCANDE

Anul care s-a incheiat a fost marcat de evenimente bisericesti deosebite (trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist – 30 iulie 2007 si alegerea la 12 septembrie si intronizarea la 30 septembrie a celui de-al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane), activitatea Bisericii Ortodoxe Romane concentrandu-se pe trei directii principale: pastoral-liturgica, cultural-misionara si social-caritativa.

I. ACTIVITATEA PASTORAL – LITURGICA

Organizarea administrativ-bisericeasca reflecta existenta si lucrarea a 49 membri ai Sfantului Sinod (Patriarh, mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi, arhierei-vicari) care activeaza in Patriarhia Romana si in cele 28 eparhii, indrumand activitatea a 14.513 preoti si diaconi, care slujesc cele 15.218 locasuri de cult din intreaga Biserica, grupate in 174 protopopiate. Din punct de vedere pastoral-liturgic, in anul 2007 s-au savarsit 379 de noi hirotonii in preot si diacon pentru cerintele parohiilor. Viata monahala din cele 637 asezaminte monahale (444 manastiri si 184 schituri, 9 metocuri), in care traiesc 2.910 calugari si 5.177 calugarite, s-a desfasurat in rugaciune, munca si studiu. Pentru pregatirea teologica a monahilor si monahiilor au functionat 6 seminarii teologice monahale si facultatile de teologie. Trebuie precizat ca 10.395 preoti si diaconi au studii superioare teologice ca pregatire, iar 3.202 studii medii seminariale, dobandite in facultatile de teologie, respectiv in seminariile teologice. Grija ierarhilor, preotilor si credinciosilor pentru locasurile de cult s-a concretizat in:

– punerea pietrei de temelie si inceperea lucrarilor la 163 biserici noi;

– continuarea lucrarilor incepute la alte 992 biserici;

– finalizarea lucrarilor la 331 biserici, dintre care 136 au fost sfintite;

– restaurari si reparatii la alte 709 biserici;

– repictarea a 440 de biserici, din randul carora 294 locasuri au fost resfintite.

Cheltuielile s-au realizat din contributiile credinciosilor, din fonduri proprii, de la Fondul Central Misionar, din fonduri eparhiale, de la sponsori si de la bugetul de stat. Pentru lucrarile deosebite, preotii au primit ranguri onorifice de sachelar, iconom, iconom stavrofor. Dintr-un numar de circa 3.900 monumente istorice bisericesti in intreaga tara, conform evidentei Ministerului Culturii si Cultelor, s-au executat lucrari de restaurare la 205 monumente, cuantumul estimativ total al acestora ridicandu-se la peste 39.817.537 lei si 883.000 EURO (fata de 32.993.342, 70 lei in 2006).

Amintim cele mai importante evenimente ale anului 2007, care au intregit activitatea pastoral-liturgica din Biserica noastra, raspunzand cerintelor credinciosilor:

– sfintirea Sfantului si Marelui Mir in Joia Mare din Saptamana Patimilor, savarsita pentru a douazecea oara de la obtinerea autocefaliei (5 aprilie);

– aprobarea proclamarii si/sau canonizarii unor noi sfinti: Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei – 30 august, Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin – 14 aprilie, Sf. Mucenic Atanasie Tudoran din Bichigiu si Vasile din Mocod – 12 noiembrie;

– alegerea si instalarea de noi ierarhi: Preasfintitul Episcop Sofronie al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului, si Preacuviosul Arhimandrit Siluan Manuila, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria;

– infiintarea a cinci noi eparhii: Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei (20 – 21 iunie); Episcopia Salajului, Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord, Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei si a Noii Zeelande (22 – 24 octombrie);

– elaborarea si aprobarea de catre Sfantul Sinod a noului Statut pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (28 noiembrie 2007);

– slujba punerii pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale Patriarhale (29 noiembrie 2007).

II. ACTIVITATEA CULTURAL – MISIONARA

Experienta ultimilor ani a dovedit faptul ca cea mai puternica influenta asupra opiniei publice este exercitata prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa. In acest sens, a fost infiintat si apoi inaugurat, la 27 octombrie 2007 Centrul de presa „Basilica” al Patriarhiei Romane, care cuprinde postul de televiziune TRINITAS TV, postul de Radio TRINITAS, cotidianul „ZIARUL LUMINA” impreuna cu saptamanalul „LUMINA DE DUMINICA”, agentia de stiri „Basilica” si Biroul de Presa. Patriarhia Romana are astfel posibilitatea de a face cunoscute mult mai bine viata si lucrarea Bisericii Ortodoxe Romane si de a raspunde cu promptitudine provocarilor venite din partea unei societati pluraliste si in proces rapid de secularizare. Activitatile cultural-misionare au fost, asadar, promovate prin intermediul Centrului de presa ‘Basilica’, al Sectoarelor Teologic-educational si Patrimoniu cultural, precum si prin activitatea Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, rezultatele obtinute fiind deosebite.

Biroul de Presa s-a ocupat printre altele si de organizarea unor evenimente culturale, asa cum a fost cazul concertului de „Cantari bizantine si de traditie bizantina”, desfasurat in cadrul festivalului „Bucuresti – oras al muzicii”, organizat impreuna cu Societatea Romana de Radiodifuziune si Uniunea Europeana de Radio, fiind transmis in direct, la radio, in mai multe tari europene. Impreuna cu Sectorul Relatii bisericesti si interreligioase, Biroul de Presa a redactat Buletinul informativ in limba engleza, News Bulletin, si este responsabil cu pagina de prezentare pe Internet a Patriarhiei Romane, pagina oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane, de pe care se poate asculta on-line postul de radio TRINITAS al Patriarhiei Romane.

Activitatile desfasurate de Radio TRINITAS in lunile octombrie – decembrie au demonstrat ca acesta reprezinta cea mai importanta institutie media a Bisericii Ortodoxe Romane, fiind principala sursa de prezentare a lucrarii pastoral-misionare, cultural si sociale a acesteia. In dimineata zilei de 27 octombrie, sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, slujba Sfintei Liturghii a fost transmisa in direct de Radio TRINITAS, dupa care a urmat slujba de sfintire a studiourilor Radio TRINITAS si TRINITAS TV oficiata in incinta postului de radio, dupa care emisia Radio TRINITAS Bucuresti a fost binecuvantata de la microfonul Radio TRINITAS Bucuresti pentru ascultatorii din intreaga tara si, prin internet, din strainatate. Radio TRINITAS a organizat pe data de 9 decembrie, in Aula Mare a Palatului Patriarhal, Concertul de Colinde al Patriarhiei Romane, audiat de 1400 de persoane in sala si aproximativ 5000 afara, aratand numarul mare de ascultatori ai Radioului TRINITAS in Bucuresti.

In luna septembrie 2007 s-a decis organizarea Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Romane in Palatul Patriarhiei. Lucrarile de amenajare si dotare a spatiului respectiv au fost realizate intr-un timp record, de doar trei saptamani. Pe data de 27 octombrie 2007, in urma slujbei de sfintire, a fost realizata prima transmisiune directa din studioul TRINITAS TV. TRINITAS TV este in prezent retransmis de catre platformele digitale Digi TV, Dolce si Boom TV, iar in foarte scurt timp va fi preluat si de catre RCS. Astfel, TRINITAS TV va acoperi circa 65 – 70% din piata consumatorilor de televiziune din Romania, mai ales ca foarte multe din retelele mici de cablu tv au preluat acest post de televiziune. Televiziunea TRINITAS este un post non-comercial, deci nu va avea niciun fel de venituri din publicitate. TRINITAS TV este finantat de catre Patriarhia Romana, eparhii, protopopiate, parohii, manastiri, precum si de catre diferiti sponsori care inteleg importanta misiunii Bisericii prin mass-media. Din acest motiv, orice ajutor este nu doar binevenit, ci asteptat si apreciat.

Din 26 noiembrie 2007, ‘Ziarul Lumina’ a inceput sa fie difuzat si in Bucuresti. In momentul de fata, saptamanalul ‘Lumina de Duminica’ acopera prin abonamente intreg teritoriul tarii. Pentru difuzarea ‘Ziarului Lumina’ la nivel national, prin abonamente si prin difuzorii de presa, este absolut necesara tiparirea cotidianului in Bucuresti si intr-un oras din Transilvania. Achizitionarea si punerea in functiune a unei rotative de catre Tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane va constitui un suport logistic extrem de important pentru buna desfasurare a activitatii ‘Ziarului Lumina’. Investitia este necesara, desi foarte costisitoare (peste 700.000 euro). Avem nevoie, asadar, de sprijin financiar imediat. Pagina de internet de la adresa www.ziarullumina.ro este accesata nu doar de romanii din tara, ci si de cei din diaspora, ziarul fiind astfel un sprijin real si pentru activitatea eparhiilor din afara granitelor tarii.

Din 14 decembrie 2007, ziarul ‘Vestitorul Ortodoxiei’ a devenit revista ‘Vestitorul Ortodoxiei’, iar redactia revistei ‘Vestitorul Ortodoxiei’ a devenit o subredactie a ‘Ziarului Lumina’. Scopul acestei decizii a fost acela de a reorganiza, atat sub aspect editorial, cat si sub aspect grafic aceasta publicatie, astfel incat ea sa sintetizeze intr-o maniera atragatoare, moderna, cele mai importante evenimente din intreaga Ortodoxie.

Prin editarea unui cotidian, a unui saptamanal si a unei reviste lunare, respectiv, ‘Ziarul Lumina’, ‘Lumina de Duminica’ si ‘Vestitorul Ortodoxiei’, Patriarhia Romana ofera, in domeniul presei scrise, un triptic informational si misionar extrem de util atat clericilor, cat si mirenilor de cele mai diverse varste si preocupari.

Implinirea celor 1600 de ani de la stramutarea Sfantului Ioan Gura de Aur la viata vesnica (407 – 2007) a fost omagiata de Editura Institutului Biblic prin publicarea a 4 volume de traduceri inedite din textele hrisostomice si prin reeditarea altor 4 volume de scrieri ale acestui mare Parinte al Bisericii.

Tipografia Institutului Biblic a participat la o serie de activitatii culturale si targuri: Salonul de Carte si Presa Bucuresti, Targul International de Carte BOOKFEST, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Targul National de Carte si Revista Religioasa, Targul International Gaudeamus.

In cadrul Sectorului Patrimoniul Cultural a luat fiinta, in premiera, Centrul de Pregatire pentru Patrimoniu al Patriarhiei Romane, ale carui diplome au recunoastere pe plan national. In Patriarhia Romana functioneaza, in prezent, 275 muzee si colectii muzeale si 42 de centre de ocrotire a patrimoniului cultural. Pentru aplicarea protocolului incheiat in 2000 si 2005 cu Politia Romana pentru evidenta si protectia antifurt a patrimoniului bisericesc mobil, au fost fisate la Sectorul Patrimoniul Cultural peste 1.300 obiecte, iar la nivelul intregii tari au fost raportate ca fisate peste 45.000 obiecte. In cursul anului 2007, au fost realizate la nivelul centrelor eparhiale si al Patriarhiei Romane expozitii ale editiei a XV-a a concursului national anual Icoana din sufletul copilului.

In anul scolar 2006 -2007, 10.014 profesori au predat disciplina Religie in scolile de stat, iar 42 de inspectori de specialitate si-au desfasurat activitatea specifica. Invatamantul teologic ortodox preuniversitar se desfasoara in cadrul Patriarhiei Romane, in: 11 scoli de cantareti bisericesti cu 493 elevi; 33 seminarii teologice ortodoxe liceale, 3 licee teologice ortodoxe si 3 licee pedagogice cu clase de profil teologic, in care isi desfasoara activitatea didactica 799 profesori si au fost scolarizati 6.485 elevi. In Patriarhia Romana functioneaza, de asemenea, 2 scoli postliceale teologico-sanitare, in regim de autofinantare.

Invatamantul teologic ortodox superior este reprezentat prin 11 facultati de teologie si 4 departamente de teologie, incluse in cadrul altor facultati. Studiile sunt structurate conform invatamantului universitar, pe trei trepte: Licenta (4 ani pentru specializarea Teologie Pastorala si 3 ani pentru celelalte specializari), Masterat (2 ani) si Doctorat (3 ani). La Licenta, studiile sunt organizate pe 4 specializari: Teologie Pastorala, Teologie Didactica, Teologie Sociala si Arta Sacra. In anul universitar 2006 – 2007, au fost scolarizati 9.365 studenti. Cursurile de Masterat sunt organizate la 12 facultati (1.942 masteranzi), iar studiile de Doctorat se organizeaza in cinci centre universitare (450 doctoranzi). Cifra generala de scolarizare, in cadrul invatamantului teologic universitar, este de 11.757 studenti. In anul universitar 2006 – 2007, 433 cadre didactice au activat in cadrul invatamantului teologic superior. La studii in diferite institutii de invatamant din strainatate se afla aproximativ 130 teologi romani, majoritatea in Grecia, iar la seminariile si facultatile din cadrul Patriarhiei Romane sunt inscrisi 186 cetateni straini (printre care si etnici romani), dintre care 76 la studii preuniversitare si 110 la studii universitare si postuniversitare. In cadrul facultatilor de teologie ortodoxa au fost organizate 68 de consfatuiri, congrese, simpozioane, conferinte sau informari stiintifice.

III. ACTIVITATEA SOCIAL – FILANTROPICA

Activitatea social-filantropica a Bisericii noastre, la nivelul celor 25 de eparhii, este asigurata de un numar de 716 persoane, dupa cum urmeaza: 24 consilieri sociali, 29 inspectori eparhiali, 192 asistenti sociali teologi sau cu studii de specialitate, 123 preoti misionari si 63 de lucratori sociali, 28 voluntari si 257 din alte categorii de personal. In cuprinsul Patriarhiei Romane functioneaza un numar de 339 asezaminte social-filantropice, dintre care: 121 asezaminte pentru copii, 35 asezaminte pentru varstnici, 106 cantine si brutarii sociale, 42 cabinete medicale si farmacii sociale, 10 centre de diagnostic si tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 9 centre de consiliere, 2 centre pentru victimele traficului si 14 centre pentru asistenta familii in dificultate.

De serviciile si proiectele sociale desfasurate in eparhii, in anul 2007, au beneficiat peste 268.511 persoane si familii, din care: 93.408 copii din asezamintele sociale ale Bisericii, ale statului, dar mai ales din familii sarace si fara posibilitati de intretinere, 17.546 persoane cu dizabilitati, cu deficiente de vorbire, vedere si auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependente, persoane infectate cu HIV/SIDA, victime ale traficului si delicventi, 84.288 persoane varstnice din asezamintele de protectie sociala bisericesti, din centrele sociale de tranzit si adaposturi de noapte, batrani singuri, nedeplasabili, abandonati de familie si care prezentau grave probleme de sanatate, precum si 73.269 familii sarace, fara posibilitati materiale sau adapost, tineri, studenti, someri, detinuti eliberati sau victime ale inundatiilor. In anul 2007, pentru sustinerea activitatilor social-filantropice, pentru sprijinirea celor asistati si a sinistratilor, la nivelul Patriarhiei Romane, s-au cheltuit aproximativ 30.000.000 lei. In data de 2 octombrie 2007, Patriarhia Romana si Guvernul Romaniei au semnat Protocolul de Cooperare in domeniul Incluziunii Sociale in scopul reglementarii actiunilor de cooperare in domeniul incluziunii sociale.

Asistenta religioasa in unitatile militare, penitenciare, spitale si asezaminte de ocrotire sociala este asigurata de un numar de 507 de preoti, dintre care: 143 in unitati militare si penitenciare, iar 364 in spitale si asezaminte de ocrotire sociala. In toate unitatile mentionate mai sus, exista in prezent un numar de 403 biserici si capele, altele 50 aflandu-se in diferite stadii de constructie si amenajare.

In activitatile pastoral-misionare si cultural-spirituale au fost implicate activ asociatiile si fundatiile care functioneaza cu binecuvantarea Sfantului Sinod sau a ierarhilor eparhioti, activitatea lor concretizandu-se in: actiuni umanitare, organizarea de tabere si pelerinaje, organizarea de centre misionare pentru tineret, activitati de catehizare si manifestari misionar-comemorative, editarea si difuzarea unor publicatii crestine si a cartilor de rugaciune; organizarea de conferinte, simpozioane, intalniri pentru tineret si seri crestine, organizarea de concursuri pentru promovarea traditiilor si a valorilor Ortodoxiei.

Asociatia ‘Diaconia’ a Patriarhiei Romane a continuat, in anul 2007, misiunea pastorala, social-filantropica si misionara prin Asezamantul Social „Patriarhul Justinian Marina”, pentru protejarea si asistarea mamelor si copiilor, victime ale violentei in familie, de serviciile sociale oferite beneficiind un numar de 149 de persoane, dintre care 38 femei si 111 copii. In vederea sustinerii financiare a activitatilor sociale, Asociatia Diaconia a dezvoltat un compartiment care desfasoara activitati cu caracter economic, compatibile cu activitatea Bisericii si cu legislatia in vigoare in cadrul caruia functioneaza: Magazinul de carti si obiecte bisericesti, Centrul de servicii si Agentia de turism ‘Pelerinul’ pentru sustinerea activitatilor misionare. Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei Romane a organizat, in anul 2007, un numar de 106 pelerinaje interne pentru 3.573 pelerini si un numar de 18 pelerinaje externe pentru 577 pelerini.

La finalul acestei prezentari sinteza se poate concluziona ca activitatea Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2007 la nivel de Patriarhie a fost incununata de roade bogate, datorate stradaniilor tuturor celor ce, cu timp si fara timp, s-au ostenit si au trudit, ierarhi, cler si mireni deopotriva, pe toate planurile: pastoral-liturgic, cultural-misionar si social-filantropic. Totusi, mai sunt multe de facut, deoarece si nevoile sunt multiple. Suntem constienti ca ne aflam in fata unor noi provocari, pe care, daca le analizam cum se cuvine, constatam ca sunt vechi probleme, care, din cand in cand, revin in actualitate. Ele cer de la noi o abordare diferita, directa si adaptata situatilor concrete. Prezenta noastra in biserici, in manastiri, ingemanata cu rugaciunea, cu milostenia si cu postul, in care vom intra efectiv intr-o saptamana, ne vor pregati sa intampinam asa cum se cuvine marele praznic al Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Avem parte de posibilitatea dialogului si a cooperarii cu Statul, mai ales prin Comisia mixta Guvern – Patriarhie, care si-a reluat activitatea cu mult zel. Dupa intrarea in vigoare la inceputul anului 2007 a noii Legi a Cultelor, s-a creat posibilitatea elaborarii si adoptarii de catre Sfantul Sinod a noului Statut de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta a fost deja publicat in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare.

Dorim sa multumim tuturor celor ce au sprijinit si sprijina multiplele activitati ale Bisericii Ortodoxe Romane. Biserica ar putea sa ajute si mai mult pe romanii din tara si din strainatate, daca ar fi si ea mai mult inteleasa in misiunea ei, ajutata si incurajata.

Rugam pe Hristos Domnul, Pastorul cel Bun, sa binecuvanteze si sa ajute pe toti cei ce iubesc pe Dumnezeu si pe semenii lor, dobandind astfel bucuria mantuirii.

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente