Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane din 4-5 iulie 2001

In zilele de 4 si 5 iulie, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Dintre problemele abordate si hotararile luate mentionam:

– aprobarea ridicarii la rang de Mitropolie a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Meridionala la propunerea Adunarii Eparhiale a acesteia;

– aprobarea infiintarii in centrele universitare Iasi, Bucuresti si Cluj-Napoca a cate unei comisii locale mixte de bioetica alcatuita din teologi si oameni de stiinta in perspectiva constituirii Comisiei Nationale Consultative a Bisericii Ortodoxe Romane pentru probleme de bioetica;

– aprobarea propunerii Arhiepiscopiei Iasilor ca Facultatea de Teologie de la Iasi sa poarte numele parintelui Dumitru Staniloae.

In legatura cu controversele din aceste zile referitoare la legea privind accesul la dosarele fostei securitati, Sfantul Sinod admite ca un preot sau altul a putut sa cedeze presiunilor din perioada dictaturii comuniste si sa accepte sa devina informator al securitatii, dar respinge categoric postulatul ca aceasta colaborare presupunea desconspirarea secretului spovedaniei.

Taina Marturisirii este spatiul ermetic al duhovnicului, in care nici o institutie – inclusiv autoritatea episcopului – nu are dreptul si nici posibilitatea sa patrunda.

Cerand exceptarea preotilor de la legea Ticu, Sfantul Sinod apara Taina Marturisirii ca institutie sacra si intangibila, precum si autonomia cultelor care au propriile lor instante de judecata canonica si morala.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente