Sinodul Bisericii Ortodoxe propune ca ziua Sfantului Andrei sa fie sarbatoare nationala

Membrii Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au decis sa propuna autoritatilor statului ca ziua de 30 noiembrie, a Sfintului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei si cel care i-a crestinat pe locuitorii de pe teritoriul actual al tarii, sa fie proclamata sarbatoare nationala, a informat, joi, Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Aceasta hotarare a fost luata in sedinta Sfintului Sinod al BOR, desfasurata miercuri si joi la Palatul Patriarhiei, la propunerea IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului.

Sf. Apostol Andrei s-a nascut in Galileea si a fost pescar ca si fratele sau, Sf. Petru, precum si ucenic al lui Ioan Botezatorul. Numele sau este de origine greaca (andreia) si inseamna barbatie sau valoare. Iisus Hristos i-a chemat pe Andrei si pe Petru sa-L urmeze si sa lase deoparte toate celelalte preocupari. Andrei a fost ales ca unul dintre cei doisprezece apostoli si, de fiecare data cind cei patru Evanghelisti ii enumera pe Apostoli pe Andrei il putem gasi printre primii patru, ceea ce semnifica importanta care i-a fost acordata.

Sf. Andrei a fost unul dintre cei mai apropiati ucenici ai lui Iisus si a fost prezent in cele mai importante evenimente: Cina cea de taina, prinderea lui Isus, Inaltarea, Pogorarea Sfintului Duh. El a jucat un rol important in propovaduirea credintei crestine, insa exista pareri contradictorii cu privire la zona geografica in care el a activat. Totusi, printre zonele geografice mentionate de scrierile timpurii este enumerata si Tracia.

Sf. Andrei a fost crucificat din ordinul guvernatorului roman Aegeas, in Patras, fiind stiut ca a fost legat, si nu batut in cuie de cruce, pentru a i se prelungi astfel suferinta. Sf. Andrei a murit ca martir in anul 60 d.H. pe data de 30 Noiembrie in timpul imparatului Nero. Moastele Sf. Andrei au fost aduse la Constantinopol in anul 357 si depuse in Biserica Apostolilor. La inceputul secolului al XIII-lea, cind trupele franceze au ocupat Constantinopolul, cardinalul Petru din Capua a luat moastele Sf. Andrei si le-a depus la catedrala Amalfi.

Sf. Andrei mai este onorat ca patron al Rusiei si Scotiei. Biserica Ortodoxa romaneasca se considera Biserica Apostolica deoarece Sf. Andrei a evanghelizat pe teritoriul actual al Romaniei.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente