Sinod Mitropolitan la Cluj pentru desemnarea candidaților la scaunul vacant de Arhiepiscop al Albei Iulia

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului se întrunește astăzi, 9 mai, la Cluj, pentru desemnarea candidaților la scaunul de Arhiepiscop al Albei Iulia, rămas vacant în urma alegerii Înaltpreasfințitului Andrei ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Întrunirea Sinodului Mitropolitan se face în conformitate cu art. 130, alin. 1 și alin. 7 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Alin. 1: „Pentru slujirea, demnitatea și răspunderea de arhiepiscop sunt eligibili episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii-vicari, care au vârsta de cel puțin 35 de ani, sunt doctori sau licențiați în teologie și s-au distins prin dragoste față de Dumnezeu și Biserică, viață curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar și simț gospodăresc”.

Alin. 7: „Pentru alegerea arhiepiscopului, Sinodul mitropolitan, prezidat de mitropolitul locului, stabilește, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, o listă de 2 candidați, ierarhi eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri”.

Lista cu candidații eligibili care va fi înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va fi întocmită marți, 10 mai, când va avea loc ședința specială de consultare a Sinodului Mitropolitan cu membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, la care vor participa și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Simion Ștefan” din Alba Iulia, ne informează radiorenasterea.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente