Sinoade mitropolitane reunite la Mănăstirea Râmeț

Membrii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și ai Sinodului Mitropoliei Ardealului s-au reunit astăzi, 4 iulie 2011, la Mănăstirea Râmeț, din județul Alba, pentru a dezbate problema dialogului dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Greco-Catolică, potrivit TRINITAS TV. Întâlnirea a fost organizată în contextul invitației făcute anul trecut de Patriarhia Română Bisericii Greco-Catolice, de a relua acest dialog.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a precizat că „Problemele pe care le-am discutat sunt probleme comune și de aceea, împlinind hotărârea Sfântului Sinod de a face cel puțin două sinoade reunite în cursul unui an am reușit să ne exprimăm unitatea de credință, unitatea în luarea deciziilor și mai ales responsabilitatea pe care o avem față de Biserica lui Hristos pe care o păstorim”.

„Însuși faptul că ne-am întâlnit aici la Râmeț în această vatră de spiritualitate, de credință este dătător de curaj, dătător de râvnă în misiunea pe care o avem într-o lume secularizată. Toți ierarhii ortodocși au misiunea aceasta sfântă, dar în mod special ierarhii din Transilvania se confruntă cu o anume stare de lucruri și încearcă să găsească soluțiile potrivite”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat: „Credem că ceea ce am săvârșit astăzi noi aici va fi de folos pentru binecredincioșii noștri creștini și pentru neamul și Biserica noastră”.

În cadrul ședinței s-a discutat și problema reeditării unei cărți-document care prezintă istoricul dialogului dintre cele două culte.

„S-a hotărât reeditarea cărții intitulată ‘Relațiile actuale dintre ortodocși și greco-catolici’ în editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului care se constituie totodată un suport istoric și juridic asupra situației diferendului patrimonial existent între ortodocși și greco-catolici astăzi. Întrucât un dialog nu poate fi construit credibil fără asumarea corectă a istoriei celor două confesiuni și a diferendului patrimonial care există de aceea s-a considerat oportună și ca o primă piatră în construirea acestui dialog reeditarea acestei cărți tocmai datorită faptului că se dorește și sublinierea că cele două biserici nu împart doar un diferend patrimonial, ci și o istorie comună care coboară până în anul 1700”, a precizat Pr. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Printre problemele dezbătute la Mănăstirea Râmeț s-au mai aflat și rânduiala primirii în Biserica Ortodoxă a eterodocșilor, dar și canonizarea unor noi sfinți români.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…