Singura parohie din țară închinată Sfântului Sfințit Mucenic Antim își serbează astăzi hramul

Printre primele lăcașuri de cult din orașul Galați înființate după anul 1989 se află și Biserica „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” și „Sfintele Femei Mironosițe”. Aceasta reprezintă singura parohie închinată acestui Sfânt Sfințit Mucenic din întreaga țară. La începutul Anului bisericesc, în data de 3 septembrie, biserica își serbează primul ei hram.

Situată în nord-vestul orașului Galați, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” din Galați deservește nevoile pastorale și liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B și Micro 38. Ea a fost înființată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime”- Filești și „Adormirea Maicii Domnului”- Cimitir.

Încă de la început, noua parohie înființată a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Sfințit Mucenic Antim din Nicomidia, patronul spiritual al ierarhului de atunci, Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos.

Despre patronul spiritual al parohiei, pr. Nițu Voicu, parohul bisericii și inspector bisericesc în cadrul Episcopiei Dunării de Jos, ne-a spus: „Nu avem cunoștință să existe o altă biserică în țară cu acest hram. De aceea, aflându-ne sub ocrotirea Sfântului, el ne este un model de urmat pentru noi, un model de viețuire creștinească prin credința față de Evanghelia lui Hristos, prin bunătatea arătată față de persecutorii săi, prin smerenia și prin iubirea pentru călăii care îl duceau la moarte”.

În urma primirii terenului destinat construcției noului lăcaș, în data de 1 iunie 1991, s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârșită de către Preasfințitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și un mare număr de credincioși. Deși sfintele slujbe au început a fi săvârșite încă din 6 ianuarie 1993, pe data de 25 aprilie 1999 a fost sfințit sfântul altar și catapeteasma bisericii de către actualul chiriarh al Dunării de Jos. Despre lucrările la ridicarea bisericii, părintele paroh ne-a declarat un lucru deosebit de important: „Doar lucrările la fundația bisericii au fost realizate de o firmă specializată, toate celelalte lucrări, de la zidit, tencuit și până la acoperiș, fiind întreprinse de muncitori care fac parte din parohie. Parohia însăși, atât la propriu, cât și la figurat, este cea care a zidit acest sfânt lăcaș”. Impresionantul devotament al enoriașilor și osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcția bisericii au făcut ca, la propunerea Episcopului Casian, în anul 1994, biserica să primească și al doilea hram – „Sfintele Femei Mironosițe”.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din București. Biserica este în stil moldovenesc, cu trei turle, din care una pe centru. În interior, biserica impresionează prin lărgime și prin maiestuozitatea catapetesmei.

Pregătirea pentru hram se face cu câteva zile înainte. Toți credincioșii sunt invitați la hram, primind în prealabil, o invitație-felicitare de ziua hramului. De asemenea, în duminica dinaintea praznicului, la Sfânta Liturghie are loc o cateheză despre viața și minunile Sfântul Mucenic Antim, când li se arată credincioșilor că „toți suntem sub ocrotirea Sfântului Mucenic Antim și îl avem ca îndrumător pentru viața noastră”.

La Sfânta Liturghie din ziua hramului participă și Preasfințitul Episcop Casian, care bucură inimile celor prezenți prin slujire și prin cuvânt duhovnicesc. La sfârșit, toți credincioșii care participă la hram primesc mâncare caldă, pregătită de membrele Comitetului parohial (aproximativ 600 de porții).

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente