Singura Biserică din țară închinată Sfântului Alexie

Parohia cu hramul ‘Sfântul Cuvios Alexie, Omul lui Dumnezeu’, din București, își serbează astăzi, 17 martie, sfântul ocrotitor. Sărbătoarea, la care an de an participă sute de credincioși, va începe dimineață cu oficierea Liturghiei Darurilor mai-înainte sfințite și cu slujba Acatistului Sfântului Alexie și va continua în această seară cu Denia Canonului Mare, informează „Ziarul Lumina”.

Situată pe Calea Șerban Vodă, în centrul Capitalei, Biserica ‘Sfântul Alexie’ din București are o istorie de peste două secole. Actuala biserică, ridicată pe locul în care a ființat o altă bisericuță din lemn, este ctitoria jupânului Alexie Arnăutu și a soției sale, Maria, care în anul 1799 au construit sfântul lăcaș din cheltuiala proprie.

‘În fiecare an, credincioși din toată Capitala și din împrejurimi participă cu bucurie la hramul bisericii deoarece Sfântul Alexie, numit și Omul lui Dumnezeu, nu este doar ocrotitorul parohiei noastre, ci este ocrotitorul tuturor credincioșilor care vor să ajungă ‘oameni ai lui Dumnezeu’. De asemenea, acest sfânt este cunoscut în popor și ca Alexie cel Cald, pe de o parte, datorită faptului că Dumnezeu l-a dăruit oamenilor cu căldură, iar pe de altă parte, pentru că în ziua în care este sărbătorit se dezgheață pământul și începe anotimpul cald. Din acest motiv, oamenii au foarte mare evlavie la Sfântul Alexie și chiar există în tradiția populară un colind – ‘Alexiile’ – care se cântă afară la soare în această zi. Întrucât Sfântul Alexie este și simbol al iubirii creștine, vom oferi credincioșilor noștri aflați în dificultate mâncare gătită și pachete, cu ajutorul celor de la Departamentul de Asistență Socială, din Protoieria III Capitală’, ne-a spus părintele paroh Florian Burcea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…