Singura biserica din Iasi inchinata Sf. Mucenic Iulian din Tars isi sarbatoreste hramul

Sf. Mucenic Iulian din Tars, pe care Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi, este ocrotitorul paraclisului din complexul studentesc ‘Tudor Vladimirescu’, din Iasi. Paraclisul a fost sfintit in anul 2004, in cadrul unei slujbe oficiate de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In prezent, se afla in plina derulare lucrarile de ridicare a bisericii mari. Despre stadiul lucrarilor la aceasta biserica ne-a vorbit parintele paroh Florin Chirila, inspector bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Lucrarile de constructie la Biserica ‘Sf. Iulian din Tars si Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ din campusul universitar ‘Tudor Vladimirescu’ au inceput in toamna anului 2004, mai precis in ziua de 9 septembrie. Atunci s-au turnat primele betoane de egalizare si au inceput lucrarile le temelia bisericii. Actualmente suntem la boltile de la sfantul altar si am ajuns cu biserica la cota 8 m. Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu sprijinul unor oameni buni, oameni harnici si darnici, lucrarile au mers foarte bine. Acum lucram la structura de rezistenta si speram ca pana in toamna acestui an sa turnam si boltile de pe naos si pronaos’.

De asemenea, parintele inspector Florin Chirila ne-a mentionat si cateva din activitatile derulate la parohia ‘Sf. Iulian din Tars’: ‘Biserica noastra, pe langa aceste activitati administrative, pe langa constructia acestei biserici, desfasoara si activitati social-filantropice. Mai precis, avem activitati de ajutorare a familiilor sarace, apoi avem activitati culturale, editam revista ‘Ingeri ai bucuriei’ care apare cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel. Aceasta revista apare trimestrial si se distribuie gratis pentru credinciosii din parohie si la studentii care participa la sfintele slujbe. Anul acesta, cu ocazia hramului, am editat si un supliment al acestei reviste in care se gaseste un cuvant de invatatura si viata Sf. Mucenic Iulian din Tars, sinaxarul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, cateva rugaciuni si un cuvant de multumire pentru toti cei care au ajutat si sprijina constructia acestei biserici’.

La paraclisul parohiei a fost oficiata aseara slujba Vecerniei si a Litiei de catre un sobor de preoti, slujba la care au participat numerosi credinciosi. Mai multe amanunte despre slujba de aseara am aflat de la pr. Vilie Dorosinca, protopop de Iasi II: ‘Au participat la aceasta slujba multi credinciosi si tineri din Iasi, dar a fost si un impresionant sobor de preoti, 19 la numar, iar dupa ce s-a oficiat slujba Vecerniei si a Litiei, parintele paroh Florin Chirila a tinut sa multumeasca celor care au fost prezenti la slujba, dar in mod deosebit celor care au devenit si devin in continuare ctitori si binefacatori pentru constructia acestei biserici. La aceasta slujba a fost prezent si domnul primar Nichita al municipiului Iasi, care a primit multumirile din partea preotului paroh pentru faptul ca a sprijinit, prin Consiliul Local al municipiului, aceasta constructie a bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente