Singura biserica din Iasi inchinata Sf. Lazar isi sarbatoreste hramul

Situata langa Teatrul ‘Luceafarul’, in imediata apropiere a Palatului Culturii, actuala biserica a fost inaltata in anul 1785 pe locul unei biserici de lemn arse de turci. In anul rectitoririi a devenit manastire, fiind inchinata Sf. Mormant. Cativa calugari greci au adus atunci particele din moastele Sf. Haralambie, Sf. Mihail Sinador si Sf. Teodor Stratilat aflate si astazi spre cinstire in acest sfant lacas. Mai multe detalii despre istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Toma Dumitru: ‘Biserica ‘Sf. Lazar’ este ctitoria domnitorului Mihai Racovita. Mentionata in Letopisetul lui Neculce, ea a fost construita mai intai din lemn de catre Mihai Racovita intre anii 1703 – 1704. Biserica a fost incendiata de turci, insa pe aceeasi sfanta masa a fost refacuta din caramida, pe temelie din piatra, in anul 1785. Tot in anul 1785 au fost aduse portiuni din moastele Sf. Haralambie, Mihai Sinador si Teodor Stratilat care se pastreaza in trei cutii de argint cu inscriptii in limba greaca. In anul 1967 s-au efectuat unele lucrari de restaurare la interior si exterior, iar dupa cutremurul din 4 martie 1977 s-a refacut clopotnita. In perioada 1984 – 1985, biserica a fost pictata si s-au realizat o serie de vitralii. In anul 2006 s-au terminat lucrarile de finisare la Casa Sociala ‘Sf. Haralambie’, unde s-a amenajat un apartament parohial in care au fost primiti si cazati pelerini sositi la hramul Sf. Parascheva. Tot in acest an am obtinut autorizatia pentru consolidare, restaurare si reparatii capitale a bisericii. In luna septembrie, cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel au inceput lucrarile de consolidare si restaurare, biserica fiind monument istoric de arhitectura’.

Parohia ‘Sf. Lazar’ din Iasi desfasoara in parteneriat cu Scoala Generala ‘Ion Ghica’ un proiect prin care isi propune sa promoveze valorile moralei crestine. ‘Parohia ‘Sf. Lazar’, in parteneriat cu Scoala ‘Ion Ghica’, desfasoara un proiect care are drept scop aprecierea valorilor morale prin raportare la criteriile adecvate. Beneficiari ai acestui proiect sunt elevii si profesorii de la ‘Ion Ghica’, precum si comunitatea enoriasilor bisericii noastre’, a adaugat parintele Toma Dumitru.

De asemenea, parintele paroh Dumitru Toma ne-a spus si cum s-a desfasurat sarbatoarea hramului la aceasta biserica: ‘Aseara, la orele 17.00, a avut loc slujba Privegherii la care au fost invitati si au participat un impresionant numar de preoti, precum si un numar mare de credinciosi, avandu-se in vedere ca Biserica ‘Sf. Lazar’ este singura din Iasi care are ca ocrotitor pe Sf. Lazar cel inviat a patra zi din morti, iar astazi am oficiat Sf. Liturghie si pomenirea ctitorilor sfantului lacas, a domnitorului Racovita, si apoi pomenirea mortilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente