Situata langa Teatrul ‘Luceafarul’, in imediata apropiere a Palatului Culturii, actuala biserica a fost inaltata in anul 1785 pe locul unei biserici de lemn arse de turci. In anul rectitoririi a devenit manastire, fiind inchinata Sf. Mormant. Cativa calugari greci au adus atunci particele din moastele Sf. Haralambie, Sf. Mihail Sinador si Sf. Teodor Stratilat aflate si astazi spre cinstire in acest sfant lacas. Mai multe detalii despre istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Toma Dumitru: ‘Biserica ‘Sf. Lazar’ este ctitoria domnitorului Mihai Racovita. Mentionata in Letopisetul lui Neculce, ea a fost construita mai intai din lemn de catre Mihai Racovita intre anii 1703 – 1704. Biserica a fost incendiata de turci, insa pe aceeasi sfanta masa a fost refacuta din caramida, pe temelie din piatra, in anul 1785. Tot in anul 1785 au fost aduse portiuni din moastele Sf. Haralambie, Mihai Sinador si Teodor Stratilat care se pastreaza in trei cutii de argint cu inscriptii in limba greaca. In anul 1967 s-au efectuat unele lucrari de restaurare la interior si exterior, iar dupa cutremurul din 4 martie 1977 s-a refacut clopotnita. In perioada 1984 – 1985, biserica a fost pictata si s-au realizat o serie de vitralii. In anul 2006 s-au terminat lucrarile de finisare la Casa Sociala ‘Sf. Haralambie’, unde s-a amenajat un apartament parohial in care au fost primiti si cazati pelerini sositi la hramul Sf. Parascheva’.
Săvârşin: A fost inaugurată grădiniţa „Regina-Mamă Elena”
Grădiniţa „Regina-Mamă Elena”, construită cu fonduri europene, a fost inaugurată vineri în localitatea Săvârşin, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, şi a autorităţilor locale, anunţă Agerpres. Slujba de binecuvântare a imobilului a fost oficiată de preotul…
„Bine nu se face până nu se strică răul” | O inițiativă legislativă propune ca 2021 să fie Anul Tudor Vladimirescu
Un proiect de lege propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii. În 2021 se împlinesc două secole de la revoluția celui…
Parastas pentru Episcopul Grigorie Leu, la Huşi. De ce a fost numit „miracolul conștiinței”
„L-am numit «miracolul conștiinței» pentru că, în vremuri de ostilitate față de credință, acest episcop martir a avut un curaj și o verticalitate aparte, opunându-se unui regim totalitar care și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu…
Din moștenirea lui Gojdu ne-a mai rămas doar o capelă, dar moștenirea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni
Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Ei s-au documentat despre istoricul ei, constatând că făcea parte dintr-o imensă avere lăsată României de filantropul Emanoil Gojdu.…
Să nu uităm că era rău cu porcii departe de Tatăl, îndeamnă Episcopul vicar Damaschin | Cum trebuie să fie pocăinţa?
În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de bucurie şi recunoştinţă. „Să nu uităm niciodată unde am fost, să nu uităm că era…