Singura biserica din Iasi cu hramul Sf. Voievod Stefan cel Mare isi sarbatoreste hramul astazi

Parohia se afla in cartierul iesean Podu Ros, iar lucrarile de constructie la biserica au inceput in anul trecut, pe 15 iunie. Mai multe amanunte ne-a oferit parintele paroh, Mihai Dorosinca: ‘Parohia Sfantul Voievod Stefan cel Mare din municipiul Iasi este noua, deoarece in anul 2004, la cererea credinciosilor din zona, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a hotarat construirea unei biserici in zona Podu Ros, deoarece acele biserici care erau in zona nu faceau fata, numarul credinciosilor fiind mare. Mai mult decat atat, foarte multe persoane in varsta locuiesc in zona Podu Ros si nu se puteau deplasa pe un teritoriu foarte intins si intr-o zona foarte aglomerata la bisericile care erau deja. Cu binecuvantarea IPS-lui Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au inceput demersurile pentru construirea bisericii parohiale. Anul trecut, la inceputul anului, in 2006, in februarie, am primit autorizatia de constructie. Au inceput lucrarile in 2006, pe cincispezece iunie si de atunci au continuat intr-un ritm sustinut si neintrerupt. In prezent oficiem in parohie slujbele religioase, deoarece pe 3 februarie anul acesta, doar cateva luni, iata, dupa ce am inceput lucrarile de constructie, am reusit finalizarea si sfintirea capelei parohiale care, dupa ce vom incepe slujbele in biserica parohiala va fi transformata in centru social, un centru, speram noi, modern care sa deserveasca din punct de vedere social si nu numai necesitatile unei parohii’.

Parintele paroh ne-a vorbit si despre activitatile culturale si educationale desfasurate in parohie: ‘Activitatile la parohia noastra sunt multiple si ele vizeaza in primul rand, desigur, programul liturgic, dar si activitati culturale, educationale, sociale, cu tineret s.a.m.d. Am avut ocazia sa ne implicam intr-o serie de programe si proiecte care, credem noi, ca au adus un folos real comunitatii si care sunt in continuare in curs de desfasurare. Am avunt finantari care ne-au permis, spre exemplu, sa desfasuram o lucrare care sa ne faca sa spunem ca, intr-adevar, unele proiecte pot fi implementate cu succes avand lucrarea de care vorbeam ceva mai inainte’.

Sarbatoarea hramului a inceput aseara, cu slujba vecerniei, iar in aceasta dimineata s-a savarsit slujba sfintei liturghii. Mai multe amanunte ne-a oferit Pr. Mihai Dorosinca: ‘Duminica intai iulie, incepand cu orele saptesprezece, in capele noastra am oficiat Vecernia si Litia, la care au participat sute de credinciosi si douazeci de preoti slujitori, la care s-au adaugat ulterior si diaconi, astfel inctat s-a juns la douzeci si cinci de preoti si diaconi ca si sobor. Sigur, a continuat agapa frateasca, dupa slujba religioasa, iar credinciosii prezenti au fost omeniti de membrii si membrele comitetului de asistenta sociala, comitetului parohial, au fost omeniti cu pachetele si tot ceea ce era necesar pentru ca dansii sa se simta bine. A doua zi, luni, doi iunie, chiar de ziua Sfantului Voievod Stefan cel Mare, slujbele religioase au continuat, cum spuneam, dupa tipicul traditional: dimineata a fost oficiata Utrenia, Acatistul Sfantului Voievod Stefan cel Mare si Sfanta Liturghie, iar dupa aceea sau savarsit slujbele de binecuvantare a celor care au dorit sa primeasca ajutorul lui Dumnezeu si prin rugaciune in aceasta zi de sarbatoare si slujba de pomenire pentru cei care au avut astfel de pomeniri’.

Sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare va continua la biserica din cartierul iesean cu o serie de manifestari ce se vor derula pe parcursul intregii saptamini. Din nou cu detalii parintele paroh Mihai Dorosinca: ‘Sarbatoarea Sfantului Stefan cel Mare va continua, in ceea ce ne priveste, pana sambata viitoare insclusiv. Am organizat si vom organiza o serie de manifestari la care invitam pe toti credinciosii parohiei si in general pe toti credinciosii bisericii noastre. Astfel marti, 3 iulie, la noua dimineata vom organiza concursuri de sah si table pentru toti cei care doresc sa se implice intr-o astfel de competitie, iar cei care vor castiga concursurile respective vor primi premii in bani. Miercuri dupa-amiaza am pregatit o seara dedicata tinerilor si discutiilor cu acestia; tema va fi: ‘Tinerii si viata sentimentala’. Joi si vineri am pregatit concursuri sportive: concursuri de handbal si fotbal. De asemeni, castigatorii primind din partea parohiei noastre numeroase premii, inclusiv banesti. Iar ziua de sambata am dedicat-o celor mici: manifestari, concursuri pentru copiii care au varste intre trei si sapte ani de zile si carara le vom acorda la sfarsit tot felul de premii pe masura varstei lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente