Singura biserică din Arhiepiscopia Iașilor ocrotită de Sfântul Prooroc Isaia își va serba hramul

Biserica „Sf. Prooroc Isaia” din satul Cârlig, comuna Popricani, Protopopiatul Iași 1, își serbează pe 9 mai hramul. Cu acest prilej, vineri seara va avea loc slujba Vecerniei, iar sâmbătă dimineața va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, urmând ca, în final, așa cum este tradiția, preoții slujitori să binecuvinteze prinoasele aduse de credincioși la mormintele din jurul bisericii.

Credincioșii din parohie, dar și din satele din jur sunt așteptați să ia parte la această sărbătoare. Ca în fiecare an, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de preoți în sobor, iar răspunsurile la strană vor fi date de membrii Corului „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași. Pentru că cimitirul satului Cârlig se află în curtea bisericii, fiii satului vin în această zi la mormintele celor adormiți cu ouă, pască și cozonac, pe care le împart săracilor, pentru sufletele celor plecați la Domnul. O parte din aceste alimente va fi distribuită, de către membrii Consiliului parohial, la Căminul de Bătrâni de la Sculeni, pentru că bucuria hramului se manifestă prin grija față de aproapele. „De când sunt preot în parohia Cârlig, am încercat să acord o atenție deosebită organizării hramului, atât în ceea ce privește partea Mariei, cât și cea a Martei. Neavând spațiu suficient în interiorul sfântului lăcaș, în fiecare an s-a amenajat în curtea bisericii o scenă, unde se săvârșește Sfânta Liturghie, pentru a putea participa cât mai multă lume. La slujba de hram vin toți cei care au rude în satul Cârlig, mai ales că în ziua hramului se oficiază slujba pentru cei adormiți întru Domnul și fiecare simte nevoia să-i pomenească pe cei dragi trecuți la cele veșnice. După oficierea Sfintei Liturghii, are loc o agapă creștină atât pentru invitați, cât și pentru cei care participă la hram. Fără ajutorul credincioșilor din parohie nu am putea realiza nimic. Mă bucur că la slujba de hram participă toți enoriașii, fiecare după credința și râvna lui”, a spus pr. paroh Daniel Adumitroae. Enoriașii din parohia Cârlig au răspuns, ori de câte ori a fost nevoie, la apelul făcut în biserică, pentru ajutorarea celor aflați în grele încercări. Astfel, anul trecut s-au strâns sume pentru sinistrații din localitatea Rădăuți-Prut.

Biserica cu hramul „Sf. Prooroc Isaia” din satul Cârlig datează din anul 1816, fiind construită de un ieromonah care a dat hramul bisericii după numele său. După datele existente, nu se poate stabili cu exactitate cine a fost ieromonahul Isaia, însă cert este faptul că acesta a ctitorit biserica cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Veniamin Costachi. Biserica este construită pe un tăpșan, în partea de nord-vest a satului, din bârne de lemn, căptușită cu scândură în interior și exterior, pe temelie de piatră, având o înălțime de aproximativ 0,75 m. Intrarea în biserică se face prin vest. Din pridvor se urcă în clopotniță.

Din anul 2001, când biserica din Cârlig a dobândit statut de parohie de sine stătătoare, s-au făcut lucrări de înfrumusețare a sfântului lăcaș: s-au izolat termic pereții bisericii, întrucât iarna era foarte frig în interior, s-a realizat o frumoasă catapeteasmă din stejar sculptat și s-a achiziționat mobilier nou. Deși, în ultimii ani, Biserica „Sf. Prooroc Isaia” a necesitat mai multe reparații, enoriașii au contribuit, după puterea fiecăruia, la înfrumusețarea sfântului lăcaș.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente